Zdravstveni radnici u BiH protestuju i najavili radikalne poteze

0
Radiosarajevo.ba
Zdravstveni radnici u BiH protestuju i najavili radikalne poteze
Foto: Hercegovina.info / Protesti u Mostaru

U Mostaru je danas u 10:30 sati na Španskom trgu počela nova protestna šetnja zdrastvenih radnika kojom se traži potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plata u koeficijentu - a ne u postotku kako je to predložila Vlada HNK.

Pregovori Vlade i Sindikata su zbog nemogućnosti dogovora propali te sada sindikalisti svoja prava ponovno traže na ulici.

Postoji i razlog zašto ovom skupu prisustvuje tek oko 30 učesnika.

Ivica Anić je za hercegovina.info kazao kako je to zbog činjenice da ih je kontaktirao MUP HNK-a koji je rekao kako će srpiječiti svaki veći skup ukoliko broj osoba bude veći nego što je to epidemiološki dozvoljeno.

"Želio bi naglasiti da smo dan prije štrajka dobili obavijest, osobno nas je zvala policija, gdje su rekli ukoliko se okupi više od 30 ljudi da će primjeniti silu, odnosno da će odmah prekinuti našu prosvjednu šetnju. Mi smo ispoštovali ovoga puta epidemiološke mjere, sve smo uradili kao što smo to do sada i uvijek činili, a idući put kad krenemo mi ćemo se okupiti, povući ćemo sve zdravstvene djelatnike iz bolnica, ostaviti samo najuže da se brinu o našim pacijentima. Ukoliko policija bude reagirala prema nama i odvela nas mi svakako nemamo novca da platimo te kazne i rado ćemo ju odslužiti u zatvoru", izjavio je Anić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije