Zbog slučaja Svjetlane Topalić: Marko Radoja dobio prijetnje smrću

N. K.
Zbog slučaja Svjetlane Topalić: Marko Radoja dobio prijetnje smrću
Radiosarajevo.ba / Marko Radoja dobio prijetnje smrću

Urednik informativnog programa BHT-a Marko Radoja dobio je prijetnje smrću zbog slučaja novinarke Svjetlane Topalić koja je smijenjena s pozicije urednice i voditeljice Dnevnika 2 na BHT-u.

Naime, Radoji je prijećeno smrću i to u pismu koje je stiglo iz Chicaga (SAD). 

Pismo potpisuje izvjesni Vojvoda Trivo koji je dao rok Radoji od sedam dana da Svjetlanu Topalić vrati na prvobitnu poziciju, a ako to ne uradi "žagom će mu biti odrubljena glava".

Marko Radoja dobio prijetnje smrću - undefined

Radiosarajevo.ba: Marko Radoja dobio prijetnje smrću

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Radoja je kazao da će ovu prijetnju smrću još danas prijaviti policiji te se očekuje reakcija nadležnih organa.

BHT: Svjetlana Topalić smijenjena zbog čestitke dana RS-a

Novinarka BHRT-a Svjetlana Topalić na Twitteru „Srećan ti rođendan, Republiko“

Na BHRT-u u Dnevniku nijednom nije rečeno neustavni dan RS-a, ovo je njihov odgovor

Podsjećamo, Svjetlana Topalić, voditeljica i urednica na BHRT-u, 9. januara je na svom Twitter nalogu čestitala dan Republike Srpske riječima „Srećan ti rođendan, Republiko“, što je izazvalo ogorčenje njenih brojnih kolega s kojima radi u ovoj medijskoj TV-kući, ali i građana.

Nakon ovoga, 28. januara ona je smijenjena s pozicije urednice i voditeljice Dnevnika 2 na BHT-u.

"Informacija da je kolegica Svjetlana Topalić smijenjena, loše je prenesena. Ona je prebačena u sektor weba na sopstvenu inicijativu. Ona je meni podnijela zahtjev da pređe na portal BHRT-a i ja sam joj izašao u susret", kazaja je tada Radoja za Radiosarajevo.ba.

U međuvremenu su se oglasili i iz Sindikalne organizacije BHRT-a u kojoj su zabrinuti zbog informacija o padu naplate RTV takse u januaru 2019. godine i strahuju da bi to finansijski moglo ugroziti budućnost BHRT-a i oko hiljadu zaposlenih radnika u Javnom servisu BiH.

"Tražimo od menadžmenta BHRT-a da saopći kakvo je stanje s naplatom RTV takse poslije niza skandala u BHRT-u i najava brojnih građana da više neće plaćati RTV taksu. Smatramo da je pad naplate RTV takse direktna posljedica loše uređivačke politike BHRT-a, koja je okrenula javnost protiv sebe", citat je iz saopćenja ove sindikalne organizacije, koja ne podržava i osuđuje uređivačku politiku koja je odstupila od proklamovanih uređivačkih načela BHRT-a, kao i istupe pojedinih urednika u programu BHRT-a i na društvenim mrežama:

"Takvo ponašanje odgovornih urednika i njihovi javni istupi, od zabrane srebreničkog cvijeta, provociranja javnosti na društvenim mrežama, do neustavnog obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, imaju za cilj urušavanje Javnog servisa BiH kako u programskom tako i u finansijskom smislu. Apelujemo menadžmentu BHRT-a da u skladu sa svojim ovlastima preduzme hitne mjere i promptno pokrene postupak smjene odgovornih. Također od menadžmenta BHRT-a zahtijevamo da saopći informaciju o reorganizaciji i sistematizaciji u BHRT-u, o kojoj saznajemo na hodnicima, te da prije usvajanja upozna i konsultuje i predstavnike Sindikalne organizacije BHRT-a."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije