Zbog pijeska iz Sahare i danas "žute kiše" u BiH

Fena
Zbog pijeska iz Sahare i danas "žute kiše" u BiH
Koncentracija pijeska iz Sahare u vazduhu iznad našeg regiona i dalje je visoka i danas se očekuje pojava tzv. žute kiše, naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Ipak, za danas su najavljeni pljuskovi i jače padavine, koje bi trebalo da dovedu do "ispiranja" atmosfere, a već od sutra će količina pijeska u vazduhu biti znatno manja.

U proteklih nekoliko dana iznad Sredozemlja se održava ciklon koji dijelom zahvata sjeverne predjele Afrike. U prednjoj strani ovog sistema održava se jugozapadno strujanje koje omogućava transport vazduha sa sjevera Afrike ka Italiji, Balkanu i sve do istoka Evrope.

Vazduh sa sjevera Afrike sadrži veliku koncentraciju pijeska iz Sahare. Pri pojavi slabe kiše, koja se prethodna dva dana javila u našem regionu, došlo je do pojave tzv. žute kiše što se najbolje vidjelo po količini pijeska na automobilima, naveli su meteorolozi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije