Zbog niskih temperatura, snijega i leda povećan broj pacijenata na Ortopediji

N. K.
Zbog niskih temperatura, snijega i leda povećan broj pacijenata na Ortopediji
/ Foto: UKC Tuzla / Ilustracija
Niske temperature, snijeg i led, proteklih dana donijeli su i pune ruke posla zaposlenicima Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla, i to najviše zbog lomova.

Svake godine u zimskom periodu ova zdravstvena ustanova zbrine veliki broj građana, uglavnom starije životne dobi zbog padova usljed kojih dolazi do lomova udova. Glavni uzrok ovim nezgodama je poledica.

"Od početka 2017. godine pa do danas, u prijemnom odjeljenju Ortopedsko-traumatološke klinike UKC-a Tuzla, pregledano je 426 pacijenata, a od toga 62 pacijenta zadobila su određenu vrstu prijeloma“, rekao je za Radiosarajevo.ba Nedim dr. Smajić specijalista ortoped s Ortopedsko traumatološke klinike UKC-a Tuzla.

Svi pacijenti koji su zadobili prijelome, kako nam je rekao, iziskivali su hitan tretman, da li u smislu manuelne repozicije – ručnog namještanja polomljenih koštanih ulomaka ili hospitalizacije.

"Želim apelirati, pogotovo na starije osobe da se što manje kreću po ovome vremenu, jer su upravo hospitalizirani pacijenti uglavnom stariji ljudi s prijelomima donjih ekstremiteta. Većinom su to prijelomi zgloba kuka”, kaže nam dr. Smajić.

Također, naš sagovornik je istaknuo da osim što je poledica opasna za osobe starije životne dobi, nije bezazlena niti za najmlađe.

Zima i snijeg u kojima djeca najviše uživaju skrivaju i mnoge probleme, a roditelji zaista trebaju biti svjesni opasnosti koje vrebaju njihovu djecu u zimskoj idili, pa tako nisu rijetki slučajevi kada i obično sankanje zna završiti fatalno“, napominje doktor Smajić.

Podsjećamo, ranije smo pisali o nekoliko važnih zimskih savjeta, pa tako šal, kapa i rukavice – moraju biti neizostavan dio vašeg odijevanja.

Važno je i slojevito se oblačiti, te ne nositi sintetičku odjeću i obuću, u kojoj se pretjerano znojimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije