Lomovi, prehlade, upale...: Kakvo je stanje u Hitnoj pomoći proteklih dana

L. R.
Lomovi, prehlade, upale...: Kakvo je stanje u Hitnoj pomoći proteklih dana
Niske temperature, snijeg i led, proteklih dana donijeli su i pune ruke posla zaposlenicima Hitne pomoći, najviše zbog lomova.

Dr. Amra Bašić-Živadinović, specijalistkinja urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć za portal Radiosarajevo.ba je kazala da su, zbog lomova imali i nekoliko intervencija na terenu, no naglasila je da je to uobičajeno za ovakve vremenske prilike.

 

Kako je proteklih dana, temperatura bila i minus 22 stepena u Sarajevu, pitamo našu sagovornicu i da li su u Hitnoj primali pozive zbog promrzlina, no, srećom, odgovorila nam je ona, niti jedan takav slučaj nije zabilježen.

 

Također, u Hitnu se javio je veliki broj pacijenata s prehladama i upala gornjih dišnih puteva, pa dr. Bašić–Živadinović podsjeća javnost na nekoliko važnih, zimskih savjeta.

 

Šal, kapa i rukavice – moraju biti neizostavan dio vašeg odijevanja: “Hladan zrak koji se udiše dovodi do sužavanja krvnih sudova, a dolazi i do stezanja plućnog tkiva”, poručuje dr. Bašić-Živadinović.

 

Važno je i slojevito se oblačiti, te NE nositi sintetičku odjeću i obuću, u kojoj se isuviše znojimo.

 

Dok traju ove temperature, predlaže se da se što manje zadržava vani, a, tokom boravka kući, potrebno je stalno provjetravati prostor u kojem se boravi. Naša sagovornica poručuje i kako ne smijemo zaboraviti oprati ruke nakon svakog boravka vani, a pranje ruku treba trajati najmanje 30 sekundi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije