Završne riječi odbrane na suđenju: "Fadil Novalić je činio sve da suzbije posljedice pandemije"

1
BIRN - Detektor.ba
Završne riječi odbrane na suđenju: "Fadil Novalić je činio sve da suzbije posljedice pandemije"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana Fadila Novalića je u završnoj riječi istakla da je optuženi činio sve da suzbije posljedice pandemije, a da je Tužilaštvo pokazalo nepoznavanje funkcionisanja institucija.

Odbrana je na početku ocijenila da je suđenje pratila žestoka kampanja kojom su povrijeđena prava optuženog na pravično suđenje. Braniteljica Vasvija Vidović citirala je saopštenja Tužilaštva u vezi sa predmetom, izjave domaćih zvaničnika, kao i saopštenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem se navodi da je COVID dao prostor političarima da pljačkaju i u kojem se pohvaljuju postupajući tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić.

"Zvaničnici su ohrabrivali javnost da su oni krivi", istakla je braniteljica, dodavši da je kreirana percepcija da nabavljeni respiratori ubijaju iako to nijedan svjedok nije kazao, piše BIRN - Detektor.ba.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Prema njenim riječima, Tužilaštvo je vršilo pritisak na svjedoke, te vršilo pretrese ustanova koje su verifikovale respiratore.

Vidović smatra da su optužbe da je Novalić udružio više lica radi nezakonite isplate iz budžeta "gole tvrdnje".

"Koje su to isplate premijera lično, a ne Vlade kao kolektivnog tijela?", navela je braniteljica.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović o predmetu Respiratori: "Miješala se međunarodna zajednica"

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović o predmetu Respiratori: "Miješala se međunarodna zajednica"

Navodi da je pribavljena korist “podijeljena u njima poznatim iznosima” ostali su na nivou floskula, rekla je.

Vidović se osvrnula na početak pandemije, nedostatak medicinske opreme, zatvaranje granica Evropske unije i SAD-a, bolnice pod pritiskom, gdje su ljekari morali odlučivati kojim pacijentima će dati krevet i respirator, eksploziju cijena i ponašanje drugih država.

"Tužioci su izgubili iz vida da je situacija u BiH bila skoro bezizlazna… Morali su posmatrati u kontekstu dešavanja, a nisu", kazala je Vidović i dodala da se Novalić na sve načine borio da se suzbiju posljednice djelovanja korone.

Ona se osvrnula na propise o radu Vlade, postupanja nakon proglašenja stanja nesreće, aktiviranju Štaba civilne zaštite, navodeći da Tužilaštvo iznosi pogrešne zaključke.

"Nije mi jasno je li se radi o nepoznavanju funkcionisanja organa vlasti ili je svjesna zloupotreba procesnih ovlaštenja", navela je Vidović.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Druga Novalićeva braniteljica Nina Karačić Brković analizirala je izvedene dokaze, ocijenivši da nije dokazano da je Novalić osmislio plan i da se udružio sa Solakom i Hodžićem. Prema njenim riječima, iz dokaza proizilazi da su Novalić i Hodžić prvi put kontaktirali 29. aprila, četiri dana nakon što je, prema datumu iz optužnice, Novalić ponudio plan. Dodala je da nema dokaza da se Novalić nasamo sastao sa Solakom bilo kada.

Karačić Brković je rekla da je smanjenje broja članova neefikasnog i glomaznog Štaba predložio Solak i da su taj prijedlog jednoglasno usvojili svi članovi Vlade, te da Novalić time nije htio da proširi ovlaštenja Solaka. Dodala je da je anesteziolog iz prvobitnog sastava zamijenjen epidemiologom.

Braniteljica se osvrnula i na optužbe u vezi sa nabavkama, navodeći da je Tužilaštvo pokazalo neznanje o radu Vlade. Istakla je da ni iz jednog dokaza ne proizilazi da su Novalić i Hodžić dogovarali cijenu respiratora.

"Tužilaštvo je u istrazi imalo dokaze da Hodžić i Novalić nisu imali nikakav uticaj na cijenu respiratora", navela je braniteljica.

Nastavak završnih riječi Odbrane Novalića je 8. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije