Tužilac iznio završne riječi u slučaju 'Respiratori': "Ova zemlja okovana je u raljama korupcije"

9
Radiosarajevo.ba
Tužilac iznio završne riječi u slučaju 'Respiratori': "Ova zemlja okovana je u raljama korupcije"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dolazak Novalića i ostalih na Sud BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u završnim riječima da je dokazalo odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora u proljeće 2020. godine, istaknuvši da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno.

Tužilaštvo je završne riječi počelo na, kako je rekao tužilac Džermin Pašić, neuobičajen način, jer smatra da se radi o specifičnom slučaju koji je pokrenut na osnovu istraživačkog novinarstva, a čiju su istragu pratile brojne opstrukcije i koja je vođena uz minimalnu podršku policijskih agencija. On se požalio i na komentare sudija i procesne odluke Vijeća na štetu Tužilaštva, piše Detektor.ba.

“Veliki je interes javnosti bio jer je svima jasno da je ova zemlja okovana u raljama korupcije”, kazao je Pašić.

Prema njegovim riječima, ovaj predmet je pokazao da je dovoljan jedan poziv ili SMS da se novac iz budžeta preda onome ko je podoban, odnosno da se nabavka respiratora povjeri "Srebrenoj malini", iako se ta firma nikada nije bavila uvozom medicinskih sredstava.

Velika investicija: Bh. grad dobija fabriku vrijednu 23.000.000 KM

Velika investicija: Bh. grad dobija fabriku vrijednu 23.000.000 KM

On je govorio o principima starog i srednjeg vijeka koji vladaju u BiH, te stanju u kojem građani ne smiju pitati gdje je novac iz budžeta, kao i o opasnosti da sudska vlast, kao samostalni stub vlasti, padne.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić sugerisao je tužiocu da prestane filozofirati i da govori o predmetu, a braniteljica Senka Nožica je pitala da napusti sudnicu dok tužilac ne počne govoriti o dokazima, ocijenivši da je njegovo izlaganje namijenjeno novinarima, kao i cijeli postupak.

Tužilac Pašić je insistirao da završi izlaganje o okolnostima ovog slučaja, nastavljajući govoriti o korupciji, teškoćama u istrazi i na suđenju, te konceptu odbrana koji se sastojao u pravdanju a ne pobijanju neumoljivih dokaza.

Tužilac Mirza Hukeljić potom je analizirao izvedene dokaze, navodeći da je novac iz budžeta dat firmi koja je odabrana, a ne izabrana, u propisanoj proceduri.

Kompletan sistem je izigran da bi se isplatio novac nekome…”, kazao je Hukeljić.

On je podsjetio na poruke i komunikaciju Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene Maline” Fikreta Hodžića, koje pokazuju njihovo udruživanje, ali i negiraju njihove tvrdnje iz istrage da nisu zajednički planirali nabavku.

Da bi ostvarili plan, kako je dodao, smanjen je broj članova Štaba civilne zaštite i iz njega izbačen jedini anesteziolog.

“Samo je privid da je postupak javne nabavke proveo FUCZ-a. Postupak je provela tehnički sekretar Vlade po uputama premijera”, naveo je tužilac, citirajući poruku da Solak “jadan i ne zna da ni u čemu ne odlučuje”.

On je naveo da je ugovor o nabavci potpisan 2. aprila i da Hodžić, tek nakon što mu se uplaćuje 10.530.000 KM, kreće u nabavku respiratora. Podsjetio je i na dokaze da je ugovor prvobitno potpisan za respiratore modela HCVE 003, a da se poslije, kada oni nisu bili dostupni, došlo do respiratora AMC 812A. Ti respiratori, prema riječima tužioca, potiču iz nabavke koju je crnogorska firma nabavila za “Sinofarm” iz Beograda, a sa kojom je ugovor raskinut zbog kašnjena u ispruci.

“'Sinofarm’ je platio respiratore 39.000 eura (76 050KM) po komadu – duplo jeftinije nego što će kasnije biti zaključen ugovor sa Fikretom Hodžićem”, istakao je tužilac, citirajući jednu od poruka da će biti počašćeni svi koji trebaju biti.

Hukeljić je rekao da respiratori nisu bili adekvatni za liječenje teških stanja kod kovid pacijenata, ali da – sve i da su bili najbolji – način na koji je posao obavljen predstavlja krivično djelo.

"Dogovorili su se ko će kupiti… da Fikret Hodžić bude dobavljač po svaku cijenu", kazao je tužilac.

Afera "Respiratori": Svjedok govorio o 'vrtoglavom' rastu cijena respiratora

Afera "Respiratori": Svjedok govorio o 'vrtoglavom' rastu cijena respiratora

Prema njegovim riječima, optužena federalna ministrica finansija, Jelka Miličević, imala je saznanja da se izdvajaju sredstva za respiratore, učestvovala je u prebacivanju novca, pri tome znajući da se radi o licu koje nije registrovano za te poslove i da nema bankarskih garancija, ali ništa nije preduzela da se spriječi transfer neobezbjeđenog novca.

“Ne znamo ni gdje se nalaze ni čemu služe (uvezeni respirtori) a znamo da nema novca u budžetu – 10.530.000. Radi se o protraćenom novcu”, naglasio je Hukeljić.

Odbrana Novalića završnu riječ iznijeće 22. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije