Novalićeva advokatica Vasvija Vidović o predmetu Respiratori: "Miješala se međunarodna zajednica"

7
Fena
Novalićeva advokatica Vasvija Vidović o predmetu Respiratori: "Miješala se međunarodna zajednica"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vasvija Vidović

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u 'slučaju Respiratori', kako odbrana smatra da je Tužilaštvo ovaj predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta i teških okolnosti koje su vladale nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

"Mislim da smo u svojoj završnoj riječi dolazali da je Tužilaštvo predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta u kojem se sve dešavalo, izvan teških okolnosti koje su tada vladale i izvan međunarodnih direktiva/smjernica koje su se odnosile na pandemiju, kao i izvan zakonskog okvira za tu globalnu nesreću koja je zadesila cijeli svijet", kazala je Vidović, referirajući se na sadržaj završnih riječi odbrane prvooptuženog.

Istovremeno, navela je kako je optužba/Tužilaštvo u konačnici pokazalo veliko nepoznavanje regulative koja se tiče rada organa uprave, a posebno Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Objavljeni termini za autobusku liniju Latinska ćuprija - Trebević

Objavljeni termini za autobusku liniju Latinska ćuprija - Trebević

U osvrtu na optužnicu u ovom predmetu, Vidović je podsjetila kako njeni navodi moraju biti dokazani u cijelosti, a ovdje „ne da nisu dokazani navodi optužnice za određena krivična djela, poput pranja novca, ili trgovine utjecajem, ili zloupotrebe položaja, nego oni optužnicom nisu niti opisani“.

"Kada bi Sud, po mom shvatanju, prihvatio to, i to je i ono što sam rekla u završnoj riječi, učinio bi apsolutnu povredu postupka", navela je Vidović, ustvrdivši kako Tužilaštvo tužbene navode nije dokazalo, te da je utisak kako su, zapravo, pokušavali pobjeći od dokaza.

Dodala je kako je odbrana sve što je u završnoj riječi govorila potkrijepljivala dokazima, uključujući svjedoke, materijalnu dokumentaciju i propise koji predmetnu oblast detaljno reguliraju.

Na novinarski upit u vezi s navodima iz završne riječi odbrane  „o nevidljivim silama koje su upravljale procesom“, Vidović je podsjetila kako je te sile imenovala, precizirajući da je duboko razočarana miješanjem političara, predstavnika političkih stranaka i korištenjem ovog predmeta u političke, odnosno predizborne svrhe.

"Nažalost, došlo je i do miješanja međunarodne zajednice – ambasade. Nezamislivo je u organizovanim državama kakve jesu Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija… da se miješaju u predmet koji je u toku", kazala je Vidović, upozoravajući kako se radi o najvećem mogućem presedanu.

Nadalje je navela kako oni, a naročito javnost imaju pravo da određene pojave i slučajeve komentarišu na način dokle je to dozvoljeno, poručivši, istovremeno, kako nije dozvoljeno da ljude unaprijed osuđuju, aludirajući na nužno poštivanje principa presumpcije/pretpostavke nevinosti.   

Optuženi stigli na suđenje u predmetu Respiratori: Odbrana Fadila Novalića iznosi završne riječi

Optuženi stigli na suđenje u predmetu Respiratori: Odbrana Fadila Novalića iznosi završne riječi

Advokatica Vidović je najavila kako će se njen branjenik Novalić obratiti/govoriti u sklopu završnih riječi, ukoliko to Sudsko vijeće dozvoli.

Završnim riječima odbrane prvooptuženog, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju  optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije