Ročište: Advokati Kurteša, Miokovića i ostalih traže odgovornost FUP-a

Radiosarajevo.ba
Ročište: Advokati Kurteša, Miokovića i ostalih traže odgovornost FUP-a
Advokati osumnjičenih Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masle zatražili su odgovornost pripadnika FUP-a, jer su se “oglušili na odluku Suda”. Ovo je rečeno na danas održanom ročištu u predmetu "Registar" pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH tražilo je mjere zabrane za osumnjičene.

Kurteš, Kačapor, Mioković i Maslo su kasno sinoć pušteni da se brane sa slobode.

Obrana je na ročištu tvrdila da su oni zadržani pritvzakonito dva i po stata nakon isteka zakonskog roka, i uprkos odluci Suda da budu pušteni na slobodi.

Sudija Tatjana Kosović potvrdila je da je FUP-u uputila Obavijest o tome da se osumnjičeni trebaju pustiti na slobodu, ali da su "vrata FUP-a i za nju bila zatvorena".

Tužilac Saša Sarajlić rekao je na ročištu da je on bio nedostupan, jer mu je prethodno "iscurila baterija na mobitelu".

Kurteš, Kačapor, Maslo i Mioković uhapšeni su u četvrtak ujutro i osumnjičeni su za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 1 milion KM.

Tužilaštvo BiH je za Kačapora zatražilo zabranu napuštanja BiH, a za sve osumnjičene zabranu komunikacije sa "određenim ljudima".

Odbrana smatra da su mjere neprecizne i da tužitelac nije dokazao osnovu sumnje, a osporavali su i nadležnost Suda BiH u ovom predmetu.

Odluka Suda očekuje se danas oko 16 sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije