Uhapšeni u akciji "Registar" pušteni da se brane sa slobode

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni u akciji "Registar" pušteni da se brane sa slobode
Uhapšene osobe, koje su privedene u akciji Registar, puštene su danas poslijepodne na slobodu. Tako je odlučio Sud BiH, nakon što od Tužilaštva BiH nije zatraženo određivanje mjera zabrane.

Akcija Registar provedena je u četvrtak u predmetu za zloupotrebu položaja. Aktivnosti su proveli policijski službenici Federalne uprave policije, a odnosile su se na bivše dužnosnike MUP-a FBiH i s njima povezane osobe.

Po nalogu Tužilaštva BiH jučer su uhapšeni državljani BiH Predrag Kurteš (1953.), Dragan Mioković (1958.), Kemal Kačapor (1971.), Enes Maslo (1976.) i jedan strani državljanin Aleksandar Ristić. Oni se terete da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u svrhu zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od blizu milion KM, a za taj iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu u kojem se uskoro očekuje podizanje optužnice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije