Završeno ročište Miloradu Dodiku: Evo šta se dešavalo u Sudu BiH

3
Radiosarajevo.ba
Završeno ročište Miloradu Dodiku: Evo šta se dešavalo u Sudu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Ročište predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku i v. d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, koji se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, nastavljeno je danas, 17. aprila, pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Dodika su ispred Suda i danas bodrili njegovi najveći simpatizeri, koje je Dodik kratko pozdravio pred odlazak.

Tužilaštvo BiH danas je saslušalo svjedoke Vladimira Jankovića i Milku Devušić koji su tokom 2023. vršili funkcije direktora Službenog glasnika RS.

Biden naručio avione koji mogu preživjeti nuklearni rat: Sprema li se SAD za treći svjetski rat?

Biden naručio avione koji mogu preživjeti nuklearni rat: Sprema li se SAD za treći svjetski rat?

Vladimir Janković, imenovan za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS na prijedlog političke stranke DEMOS, podnio je ostavku samo dva dana nakon stupanja na funkciju, navodeći da se "nije vidio" u toj ulozi i da je imao zdravstvenih problema.

Milka Devušić preuzela je tu dužnost nakon Jankovićeve ostavke, ali i ona je podnijela ostavku nakon što je predsjednik RS, Milorad Dodik, potpisao sporni Zakon o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH u Republici Srpskoj. Vlada RS je potom imenovala Lukića za v.d. direktora Službenog glasnika RS.

Tokom ispitivanja svjedoka, Dodik je izrazio nezadovoljstvo postupanjem Tužilaštva BiH, ističući da ih smatra nekompetentnima i da ne poznaju osnovne stvari. Sudska sutkinja Sena Uzunović je upozorila Dodika da se suzdrži od vrijeđanja učesnika u postupku.

Suđenje će se nastaviti 29. aprila, pri čemu je Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza. Sutkinja je istakla da je od posljednjeg ročišta nekoliko puta odgađano novo ročište zbog obaveza predsjednika RS, te je naglasila da zakon nalaže da nastavak suđenja mora biti održan u roku od 30 dana.

Podsjećamo, Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, a Dodik je visokog predstavnika stavio na spisak svjedoka. 

Suđenje u ovom predmetu počelo je čitanjem optužnice 5. februara, iako je ročište o priznanju krivice održano još 16. oktobra.

Pogledajte dolazak Milorada Dodika u Sud Bosne i Hercegovine: Šta ga danas čeka u sudnici?

Pogledajte dolazak Milorada Dodika u Sud Bosne i Hercegovine: Šta ga danas čeka u sudnici?

Posljednje ročište održano je 6. marta kada su pred Sudom BiH trebala svjedočiti četiri inspektora SIPA-e, ali je svjedočio samo jedan.

Odbrana Dodika problematizovala je hitnost u postupanju Tužilaštva, tvrdeći da njihov klijent nikada nije dobio pismeni poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog, što, kako su naveli, nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije