Bursać: Šta je Dodikov plan za 150.000 Bošnjaka? Pogledajte potočarsko mezarje i sve će biti jasno

11
Radiosarajevo.ba
Bursać: Šta je Dodikov plan za 150.000 Bošnjaka? Pogledajte potočarsko mezarje i sve će biti jasno
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać, Milorad Dodik

Pa onda ne treba pitati, kakvu namjeru Dodik ima sa 150.000 Bošnjaka koji žive u RS-u i koja bi bila njihova sudbina u toj zlokobnoj, samostalnoj tvorevini. Sjetite se njegovih ideoloških očeva zločinaca Karadžića i Mladića, sjetite se Potočarskog mezarja, sjetite se Prijedora, Tomašice, Korićanskih stijena, Omarske, Keraterma, sjetite se Vlasenice, Višegrada i sudbine tih Bošnjaka.. i sve će vam biti jasno.

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Milorad Dodik je u Mostaru na otvaranju Sajma, bez i da je trepnuo izgovorio sljedeće rečenice:

Dragan Bursać: Amerika je rekla svoje - ako Dodik uradi pogrešan korak nestat će RS!

Dragan Bursać: Amerika je rekla svoje - ako Dodik uradi pogrešan korak nestat će RS!

"Ukoliko se usvoji rezolucija o Srebrenici, onda je jedino moguće da se mirno raziđemo u Bosni i Hercegovini. Srpski narod je uznemiren, ne želi da živi sa bosanskim muslimanima”

Bošnjačko pitanje u očima srpskog sveta-od Mladića do danas

A ova zadnja rečenica je strašnija i od njegovih psovki, i od negiranja genocida na dnevnoj bazi, i od bahatosti, i od laži, i od nacionalizma koji pljuje u eter svakodnevno.

Zašto?

Pa zato što se tiče (još uvijek) živih Bošnjaka koji žive tamo gdje su njihovi preci živjeli vjekovima, dakle na svojim ognjištima, a ta ognjišta pripadaju po (ne)sreći i Dejtonu RS-u.

Dragan Bursać: Zločinac Ratko Mladić opet pobijedio Tita i žrtve genocida u Srebrenici!

Dragan Bursać: Zločinac Ratko Mladić opet pobijedio Tita i žrtve genocida u Srebrenici!

Hajde da se vratimo koju deceniju u prošlost:

"Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće… Ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid! Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo. I njima je mjesto sa nama i pored nas, rekao je monstrum i ratni zločinac Ratko Mladić na sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH održanoj 12.05.1992. godine u Banјoj Luci, tri godine prije počinjenog genocida u Srebrenici.

Dobro pročitajte ove rečenice. Dobro iščitajte najavu genocida, i dobro sagledajte stavove tadašnjeg rukovodstva RS-a koje je u međuvremenu osuđeno za ratne zločine i genocid.

E, u uncu vam je jednako razmišljanje Milorada Dodika od 16. aprila 2024. godine.

Jer Milorad Dodik ne samo da negira genocid. Nekažnjeno. Milorad Dodik stepenicu zla diže na jedan viši nivo uz klimoglav i odobravanje Aleksandra Vučića, koji mu u tom momentu bukvalno drži leđa u Mostaru. Milorad Dodik blago rečeno nagovještava kakva bi budućnost mogla da zadesi onih 150 hiljada Bošnjaka u RS-u. A njihova budućnost bi u toj najstrašnijoj nakani i vremensko-prostornoj realizaciji bila identična prošlosti svih onih Bošnjaka od Omarske, Keraterma, Prijedora, Sanskog Mosta, Biljana, Korićanskih stijena.. do Kravice, Trnova i Potočara.

Jednom riječju, da citiram zločinca Ratka Mladića, to je ljudi genocid!

Jer je velikosrpska politika u BiH koncipirana po uzoru na nacističku njemačku iz perioda prije Drugog svjetskog rata i za vrijeme samog rata. "Bošnjačko pitanje" se u prvoj polovini devedesetih trebalo riješiti etničkim čišćenjem i oficijelnim "agencijama za preseljenje", a gdje to nije bilo moguće fizičkim zatiranjem, masovnim zločinima i genocidom u konačnici.

Nemojte zaboraviti da je, primjerice, iz Banja Luke u kojoj nije bilo ratnih dejstava protjerano gotovo sve nesrpsko stanovništvo dok su sve gradske džamije uništene.

Udruženje žrtava pozvalo Tužilaštvo BiH da provede istragu protiv Dodika i Vučića

Udruženje žrtava pozvalo Tužilaštvo BiH da provede istragu protiv Dodika i Vučića

Šta vam to govori?

Da nema života za Bošnjake, ako se pojave samo obrisi bilo kakve samostalne RS. Kako 1992, tako 2024. A izjave bošnjačkih političara poput one Nermina Nikšića u kojoj kazuje da ne postoji kapacitet da se Dodik zaustavi samo idu u prilog ovoj strašnoj tezi.

Ja ću vas podsjetiti, zločinka Biljana Plavšić je nakon rušenja Aladža džamije u Foči govorila- Kakav bi to bio srpski grad s toliko džamija?!

Srušiti džamiju, srušiti džamije, srušiti hiljadu džamija, srušiti 1175 džamija, srušiti gotovo sve vjerske objekte na jednoj etnički očišćenoj teritoriji krajem dvadesetog vijeka, predstavlja ultimativnu sramotu, ali pokazuje i nakanu jednog režima i jedne ideologije koja fizički ništi svakog drugog i drugačijeg. U ovom slučaju Bošnjake.

I kako se to onda razlikuje od poratnog Dodika, Plavšićkinog učenika kome "hodža arlauče" i kome su potočarski tabuti "prazni"? Nikako, osim što je Dodik i dalje na poziciji moći. On je, prema tome, u situaciji da kao zločinačka kamarila prije njega ostvari svoje prijetnje.

Pa onda i ne treba posebno pitati, kakvu namjeru Dodik ima sa 150.000 Bošnjaka koji žive u RS-u i koja bi bila njihova sudbina u toj imaginarnoj samostalnoj RS, koju Dodik odavno najavljuje?

Sjetite se njegovih ideoloških očeva zločinaca Karadžića i Mladića, sjetite se njegove ideološke majke, zločinke Biljane Plavšić, sjetite se Potočarskog mezarja, sjetite se Prijedora, Tomašice, Korićanskih stijena, Omarske, Keraterma, sjetite se Vlasenice, Višegrada.. i sve će vam biti jasno.

Dragan Bursać: Dodik bi genocidnom namjerom bošnjački narod u tor od 25% teritorije zemlje!

Dragan Bursać: Dodik bi genocidnom namjerom bošnjački narod u tor od 25% teritorije zemlje!

Ovo je pitanje za druge

Na koncu ne kažem to ja iz čistog mira, niti iz nekog performerskog hira. Još je u "Strateškim ciljevima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini", koji su objavljeni u "Službenom glasniku srpskog naroda u BiH" 1992. godine kao prvi cilj stajalo "državno razgraničenje od druge dvije nacionalne zajednice", a nakon toga je uslijedilo najveće zlo u Evropi nakon Holokausta i Drugog svjetskog rata.

Pa onda nije pitanje za nas, šta će Dodik sa 150 hiljada Bošnjaka u RS-u, nego za međunarodnu zajednicu i državne institucije hoće li i imaju li snage da ga zaustave!?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije