Advokat Milorada Dodika: 'Imamo dva dokaza - jedan koji postoji i jedan koji ne postoji'

5
Radiosarajevo.ba
Advokat Milorada Dodika: 'Imamo dva dokaza - jedan koji postoji i jedan koji ne postoji'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Goran Bubić

Prvi među svjedocima u procesu protiv Milorada Dodika je Christian Schmidt, jer od njega je sve počelo, odnosno od njegovog dolaska i smatram da je pojavljivanje Schmidta pred Sudom BiH i u njegovom interesu, da prikaže poštovanje prema toj zemlji i pravosuđu.

Ovo je za RTRS rekao Goran Bubić, advokat Milorada Dodika.

"U tom pogledu upravo on treba da svjedoči. Tužilaštvo se već pismeno usprotivilo svjedočenju Šmita. Sa stanovištva odbrane, nama treba da se branimo, a branili bi se tako što bi svjedočio i Schmidt", kazao je Bubić.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Dodao je da bi već na ročištu koje će se održati krajem juna, moglo da se krene sa saslušanjem svjedoka.

"U optužnici je predviđeno oko 59 dokumenata, a u suštini je relevantno samo devet dokumenata. Imamo dva dokaza - jedan koji postoji i jedan koji ne postoji. Ne može se kao dokaz ponuditi nešto što ne postoji. Relevantan je dokument koji je originalan i taj dokument treba da se izvede kao dokaz, a ne da taj dokument prevodi danas OHR", naglasio je advokat Goran Bubić.

Kako ističe, Tužilaštvo BiH uporno pokušava da "progura" priču oko Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Imamo najozbiljniji pravni postupak, a to je krivični postupak, a da bi se znali odbraniti, treba da znamo od čega se branimo. Nuđenje novinskih stranica, kao dokaza, koje je Tužilaštvo ponudilo, nije relevantan dokaz", kaže Bubić.

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine  je u ponedjeljak, 29. aprila, nastavljeno suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS.

Dodik i advokati vrijeđali i kukali nakon ročišta na Sudu: "Farsa u režiji Murphyja i Schmidta"

Dodik i advokati vrijeđali i kukali nakon ročišta na Sudu: "Farsa u režiji Murphyja i Schmidta"

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je 11. septembra prošle godine Dodika i Lukića za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, za što je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

Dodik je optužen da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Miloš Lukić je optužen da je, kao tadašnji vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

"A gdje pečat?": Pogledajte šta se dešavalo na suđenju Dodiku i šta su tražili njegovi advokati

"A gdje pečat?": Pogledajte šta se dešavalo na suđenju Dodiku i šta su tražili njegovi advokati

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sljedeće ročište zakazano je za 22. maj, a odbrana bi iznošenje svojih dokaza i saslušanje svjedoka trebalo da počne 5. i 19. juna.

U našoj galeriji pogledajte kako je bilo na novom ročištu: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije