Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

40
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U Gradišci je danas, 27. aprila obilježena 29. godišnjica stradanja i protjerivanja Srba iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak".

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik manjeg bh. entiteta RS i lider SNSD- Milorad Dodik, koji je ponovo našao vremena za vrijeđanje Christiana Schmidta, Michaela Murphya, a naravno, nije izostalo ni negiranje genocida u Srebrenici i veličanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Krenimo redom, u svom govoru, Dodik je prvo negirao genocid u Srebrenici i "bilo gdje u Bosni i Hercegovini", izražavajući protivljenje prema rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Također, dodao je da se genocid dogodio u Prvom i Drugom svjetskom ratu" kao i u brojnim ratovima prije nad pripadnicima srpskog naroda".

"Ako slučajno se usvoji mi to odbacujemo, mi ćemo taj dan održati sjednice naših najvažnijih organa i odbacićemo to. Mi ne možemo da prihvatimo tu kvalifikaciju, lažu kada kažu da to nije osuda naroda", tvrdi Dodik ističući da RS neće imati razlog da egzistira u okviru Bosne i Hercegovine u slučaju usvajanja rezolucije.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Dodik je građanima poručio da ne trebaju strahovati, te je istakao spremnost RS i Srbije da brane srpski narod "gdje god se nalazi". Kritizirao je i međunarodne aktere, poput američkog ambasadora Michael Murphy, nazivajući ih "kretenskim".

"Zato danas gledamo nelegalnog Schmidta, danas gledamo ovog američkog ambasadora Murphya, danas gledamo sve te koji sada hoće kao navodno da završe svoj posao. Kad kažem kreten ne mislim ja da da to iskažem karakterno ja hoću i vama da kažem, slobodno ga nazovite kretenom", rekao je ističući da je Murphy razbio sve odnose u Bosni i Hercegovini.

On je još jednom zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je, kako kaže Dodik, uložio nesumnjiv napor da predoči stavove RS i Srbije o ovom pitanju.

"Zahvalan sam Srbiji za sve. Vučić ne oklijeva da zaštiti interese Srbije i RS-a i razumije dešavanja u BiH. On ne želi loše Bošnjacima i niko ne razmišlja o sukobu, nego o politici, a to je da ne želimo da živimo onako kako nas neki žele prikazati", naglasio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (40)

/ Povezano

/ Najnovije