Završeni mirni protesti policajaca: I dalje tražimo svoja prava

A. B.
Završeni mirni protesti policajaca: I dalje tražimo svoja prava
Više od stotinu policajaca i predstavnika Saveza sindikata policije MUP-ova FBiH koji su se danas okupili na mirnim protestima ispred zgrade Federalnog parlamenta, polako napuštaju proteste.

Oni seu okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta uoči održavanja sjednice Doma naroda ovog zakonodavnog tijela. Policajci iz sedam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine protestirali su nakon što jučer s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom nisu postigli dogovor o načinu penzioniranja.

Član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije u FBiH i predsjednik Upravnog odbora sindikata policije KS-a Mirza Hadžiabdić rekao je da postoje tri rješenja koja su prihvatljiva za predstavnike policije u FBiH i s kojima bi bili zadovoljni.

"Apsolutno podržavamo usvajanje Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju jer je on sistemski i reformski. Podržavamo i zahtjeve penzionera jer su legitmni, ali i naši zahtjevi su isto tako legitimni. Tražimo određene stvari koje su prepoznate u zakonima u regiji, a to je da policijski službenici budu u određenim dijelovima zakona prepoznati kao posebna kategorija ili da se naše pravo na penzioniranje uredi kroz eventualno donošenje dopuna Zakona o policijskim službenicima FBiH. To je također jedno od rješenja koje je zastupljeno u regiji i nama je prihvatljivo", rekao je Hadžiabdić.

rema njegovim riječima, jedan od prijedloga amandmana koji se odnosi na prijedlog Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju, a koji je upućen u parlamentarnu proceduru je da se koeficijent policijskih službenika množi sa 1,3.

"Drugi podrazumijeva da se Parlament FBiH obaveže da u prijelaznim i završnim odredbama Zakona o PIO/MIO-u propiše dva stava u jednom članu u kojima će reći da će se penzioniranje policisjkih službenika urediti posebno Zakonom o policijskim službenicima, kao i da se propiše da će se to donijeti u roku od 60 dana", rekao je Hadžiabdić.

Naglasio je da će za dva dana biti organizirani masovniji protesti ukoliko se ne ispuni samo jedan od njihovih zahtjeva.

Istaknuo je kako policijski službenici na nivou FBiH pokazuju da su jedinstveni jer je, kako je kazao, ovo krucijalni problem za sve policijske službenike na području FBiH. 

Uprkos oficijelnom prijedlogu, najavljeni novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju neće biti prva tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, koja je u toku Sarajevu. Njegov redosljed još nije poznat budući da dnevni red do sada nije konačno utvrđen.

Zastupnici nisu prihvatili ni prijedlog da taj zakon bude razmotren po hitnom postupku, kako je predlagala Federalna vlada.

Za Vladin prijedlog su glasali poslanici vladajućih Stranke demokratske akcije i bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, ali ne i treći koalicioni partner u vlasti, Savez za bolju budućnost BiH, čiji su poslanici bili protiv ili suzdržani, kao i članovi opozicionih stranaka. 

Prema glasanju o predloženoj proceduri zakona o PIO, Stranka demokratske akcije zatražila je pauzu u zasjedanju Doma, koja je u toku.

Umjesto zakona o PIO, prva tačka dnevnog reda će biti prijedlog zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, što je tražila poslanica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović, a ostali članovi Doma odobrili značajnom većinom glasova (73 "za" i 2 "protiv").

U dosadašnjoj fazi sjednice, izglasana je još jedna tražena promjena dnevnog reda u odnosu na najavljeni. Prijedlog zakona o stečaju neće biti razmotren, što je tražio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Traženo povlačenje tog akta iz predloženog dnevnog reda obrazložio je riječima da se suštinski ne razlikuje od dosadašnjeg zakona o stečaju koji je Ustavni sud FBiH, nakon njegove apelacije, proglasio u međuvremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije