Sjednica oba doma: Ovo je 25 pitanja zastupnika i delegata Vijeću ministara

A. D.
Sjednica oba doma: Ovo je 25 pitanja zastupnika i delegata Vijeću ministara
U Sarajevu će se danas održati druga zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će zastupnici i delegati postavljati pitanja Vijeću ministara BiH.

Prema predloženom dnenvom redu ukupno je dostavljeno 25 pitanja od zastupnika i delegata iz svih stranaka. Radiosarajevo.ba objavljuje njihov sadržaj.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut pitao je ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka (PDP) kada će Ministarstvo kojem rukovodi početi poštivati ljudksa prava i osnovne slobode ambasadorke BiH u Holandji Mirsade čolaković. 

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević upitala je ministra vansjke trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (SDS) da li investicije koje preuzima Nezavisni operator sistema (NOS) kao izgradnja upravne zgrade i rezervnog centra spadaju u Treći energetski paket koji nam propisuje Energetska zajednica.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović upitao je ministricu odbrane Marinu Pendeš (HDZ) šta je konkretno poduzela u vezi s nepoštivanjem i kršenjem Sporazuma o regionalnoj stabilizaciji. Bećirović tvrdi da to čine Srbija i Hrvatska.

Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul postavio je pitanje ministru saobraćaja i komunikacija Ismiru Jusku (SBB) šta je s izgradnjom dionica autoputa na Koridoru 5 C Počitelj - most Počitelj i Most Počitelj - Zvirovići, a koja je u zastoju.

Salko Sokolović, nezavisni zastupnik, upitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića (SDA) zašto neutrošena sredstva od 139,6 miliona KM nisu iskorištena za kapitalne projekte, dok je delegat DF-a Sifet Podžić zanimalo da li je planirano donošenje izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima kojim se propisuju obavezni redovni i vanredni ljekarski pregledi za policijske službenike.

Delegat Martin Raguž pitao je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) kako ocjenjuje stanje sigurnosti u našoj državi, a zastupnik SBB-a Mirsad Isaković želio je znati koliko trenutno iznosi ukupna zaduženost BiH te koliko je neaangažiranih sredstava po odobrenim kreditima.

Zastupnicu DF-a Mensuru Beganović interesira kakve su šanse da do kraja ovog mandata budu ispunjeni uvjeti za pristup BiH pretpristupnim fondovima, dok je njena kolegica Maja Gasal - Vražalica željela znati šta je predsjedavajuća PRedstavničkog doma Borjana Kritšto (HDZ) uradila na smanjenju odlaska stanovništva iz države.

 Ministar Mektić dobio je pitanje i od zastupnice DF-a Hanke Vajzović a tiče se nezakonitog prekograničnog uvoza komunalnog otpada u BiH, dok je zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić od ministrice Pendeš zatražila odgovor o donacijama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Delegatkinja HDZ-a Zdenka Džambas od ministra Mektića želi znati zbog čega je izlazio u javnost s pravdanjem prisluškivanja hrvatskih političara i privrednika u BiH. Zastupnik SDA Amir Fazlić od ministra pravde Josipa Grubeše (HDZ) želi znati šta čini na izradi zakona kojim bise u institucijama regulirao broj zaposlenih uzimajući u obzri kriterije broja stanovnika i druge.

Zastupnik DF-a Damir Bećirović upitao je ministra Grubešu šta je sa provođenjem istražnih radnji na predmetu "Tuzlanski konvoj spasa" iz 1993. godine. Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović upitao je ministricu Pendeš šta čini u vezi s nepravednom rasponu plata u Oružanima snagama BiH, dok zastupnik A-sda Jasmin Emrić pita da li je predsjedavajući Zvizdić ispoštovao zaključak o organiziranju sastanka tiče uspostavljanja IPARD strukture za poljoprivredu.

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić od Zvizdića traži odgovor koliko je mjera ralizirano iz akcionog plana Reformske agende, a delegatkinja Ljilja Zovko (HDZ) pita kada će biti utemeljena organizacija veleprodajnog tržišta električne energije.

Zastupnik DNS-a Dragutin Rodić postavio ej pitanje da li funkcionira mehanizam koordinacije, dokj je Krišto upitala ministra finansija Vjekoslava Bevandu (HDZ) koliko je sredstava na raspolaganju od klirinškog duga i kako će ona biti utrošena.

 Zastupnica SDA Nermina Kapetanović od Zvizdića želi znati koliko je bh. imovine u Hrvatskoj, dok zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika pita dokle se došlo s potpisivanjem ugovora između BiH i Svete stolice (Vatikan).

Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka pita kada će Vijeće ministara pokrenuti pitanje izgradnje nacionalngo fudbalskog stadiona, a njegov kolega Senad Šepić želi znati kako će država zaštiti poljoprivredne proizvođače te uvtrditi zagarantovane cijene otpupa proizvoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije