Policajci FBiH na protestima: Bit će nas više ako nam ne budu uvaženi zahtjevi

A. B.
Policajci FBiH na protestima: Bit će nas više ako nam ne budu uvaženi zahtjevi
Više od stotinu policajaca i predstavnika Saveza sindikata policije MUP-ova FBiH danas se okupilo na mirnim protestima ispred zgrade Federalnog parlamenta uoči održavanja sjednice Doma naroda ovog zakonodavnog tijela.

Policajci iz sedam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine protestuju nakon što jučer s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom nisu postigli dogovor o načinu penzioniranja.

Policijskim službenicima danas se ispred zgrade Parlamenta FBiH na mirnim protestima priključilo i 30-ak radnika Fabrike obuće "Fortuna" iz Gračanice.

Član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije u FBiH i predsjednik Upravnog odbora sindikata policije KS-a Mirza Hadžiabdić rekao je da postoje tri rješenja koja su prihvatljiva za predstavnike policije u FBiH i s kojima bi bili zadovoljni.

"Apsolutno podržavamo usvajanje Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju jer je on sistemski i reformski. Podržavamo i zahtjeve penzionera jer su legitmni, ali i naši zahtjevi su isto tako legitimni. Tražimo određene stvari koje su prepoznate u zakonima u regiji, a to je da policijski službenici budu u određenim dijelovima zakona prepoznati kao posebna kategorija ili da se naše pravo na penzioniranje uredi kroz eventualno donošenje dopuna Zakona o policijskim službenicima FBiH. To je također jedno od rješenja koje je zastupljeno u regiji i nama je prihvatljivo", rekao je Hadžiabdić.

viber image.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Prema njegovim riječima, jedan od prijedloga amandmana koji se odnosi na prijedlog Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju, a koji je upućen u parlamentarnu proceduru je da se koeficijent policijskih službenika množi sa 1,3.

"Drugi podrazumijeva da se Parlament FBiH obaveže da u prijelaznim i završnim odredbama Zakona o PIO/MIO-u propiše dva stava u jednom članu u kojima će reći da će se penzioniranje policisjkih službenika urediti posebno Zakonom o policijskim službenicima, kao i da se propiše da će se to donijeti u roku od 60 dana", rekao je Hadžiabdić.

Naglasio je da će za dva dana biti organizirani masovniji protesti ukoliko se ne ispuni samo jedan od njihovih zahtjeva.

Istaknuo je kako policijski službenici na nivou FBiH pokazuju da su jedinstveni jer je, kako je kazao, ovo krucijalni problem za sve policijske službenike na području FBiH. 

Podsjećamo, u Članu 140. predložili su nove stavove kojima bi osiguranicima koji su pola radnog staža od ukupnog efektivnog radnog staža proveli na poslovima policijskog službenika, zbroj godišnjih ličnih koeficijenata za radni staž koji su proveli na poslovima da se pomnoži sa koeficijentom 1,3.

Također, pravo na ostvarivanje penzije svih policijskih službenika koji isto pravo ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO da se uredi donošenjem Zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH u roku od 60 dana od dana stupanja ovog zakona.

Ukoliko se propisi iz ovog člana ne donesu u navedenom roku, do donošenja istog, za visinu i način ostvarivanja prava na penziju za policijske službenike primijenjivat će se o penzionisanju koji su bili na snazi do donošenja ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije