Završena hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, ovo su zaključci

3
Radiosarajevo.ba
Završena hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, ovo su zaključci
Foto: Tuzlanski.ba / Sjednici prisustvuju članovi porodice Kahrimanović

Na Sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera, sazvanoj povodom ubistva Amre Kahrimanović, koju je 7. februara u Tuzli hicima iz službenog pištolja usmrtio policijski inspektor Elvis Ćustendil, koje je završena nakon tri sata trajanja, usvojeno je nekoliko zaključaka.

U zaključcima se traži da FUP što hitniie završi postupak istrage u vezi ubistva Amre Kahrimanović 7. februara, te da o otome izvijesti sve institucije u TK. Od tužilaštva TK se traži da na osnovu rezultat istrage FUP-a poduzme sve neophodne mjere iz svojih nadležnosti prema svim akterima koji su na direktan ili inderekatan način mogli preduprijediti da se ubistvo Amre Kahrimanović ne dogodi.

Također, zatraženo je od ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića da preuzme političku odgovornost i podnese ostavku, a ukoliko to ne učini, od premijera TK je zatraženo da pokrene njegovu smjenu.

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Travnjak stadiona Rođeni posut kiselinom iz drona, predsjednik Veleža: "Policija je sve vidjela"

Za ovu odluku je bilo 15 zastupnika, 14 ih bilo protiv i troje suzdržano. Inicijativu su za razliku od zastupnika iz SDA podržali njihovi koalicioni partneri iz DF-a.

Skupština TK također traži od Misije OSCE-a da dostavi procjenu sigurnosne situaciju na području TK, a od FUP-a da dostavi informaciju o bezbjednosti u FBiH po svim kantonima.

Protest porodice Amre Kahrimanović: Okrenuli leđa direktoru policije na sjednici Skupštine TK

Protest porodice Amre Kahrimanović: Okrenuli leđa direktoru policije na sjednici Skupštine TK

Također, Skupština TK je tražila od Vlade TK da formira interresornu grupu sačinjenu od pravnika, kriminalista i kriminologa koji de izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, te predožiti njihove izmjene i dopune, a sve u cilju podizanja stepena bezbjednosti svih građana TK i Federacije Bosne i Hercegovine.

Zatražena je i ostavka svih članova Nezavisnog odbora koji nadzire rad direktora Uprave policije kantonalnog MUP-a, te kadrovsko i materijalno jačanje svih kapaciteta MUP-a TK.

Direktor policije Korman podnio je izvještaj o stanju sigurnosti za 2023. godinu i januar ove godine te istakao da je stanje sigurnosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće. U prošloj godini, naveo je, zabilježeno je 11 ubistava, koja su rezultirala s podnošnjem sedam izvještaja protiv počinitelja, a policija je evidentirala i 44 slučaja samoubistva.

Nakon toga, direktor policije podnio je izvještaj o svemu što je poduzeto 7. februara, kada je ubijena Amra Kahrimanović, počev od prijave građana koja je stigla u 20.55 sati, konstatiranja smrti žene u 21.05 sati, hapšenje Elvisa Ćustendila te detaljima utvrđenim tokom istrage, a između ostalog i to da se od 5. febraura nalazio na godišnjem odmoru te da je zbog toga pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti jer za to vrijeme sa sobom nije smio imati oružje.

Sjednici su prisustvovali i članovi porodice ubijene Amre Kahrimanović, a njen brat i sin su ustali i okrenuli leđa prilikom izlaganja direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana, te prilikom još nekoliko izlaganja poslanika u Skupštini TK koji su iznosili stavove sa kojima se članovi porodice ubijene Amre Kahrimanović nisu slagali, piše Tuzlainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije