Završen terenski dio glavne godišnje vježbe EUFOR-a u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Završen terenski dio glavne godišnje vježbe EUFOR-a u BiH
FOTO: Facebook/EUFOR / Završen terenski dio vježbe EUFOR-a Brzi odgovor 2021.

Završen je terenski dio glavne godišnje vježbe EUFOR-a Brzi odgovor 2021. Tokom tog dijela vježbe, Multinacionalni bataljon EUFOR-a (MNBN) je bio razmješten u južnim dijelovima zemlje, u Mostaru, Livnu, Čapljini, Trebinju i Bileći.

Multinacionalni bataljon je ostvario odličnu saradnju sa svim lokalnim vlastima, agencijama za provedbu zakona, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Oružanim snagama BiH.

U četvrtak se Multinacionalni bataljon EUFOR-a vraća u bazu Butmir, da bi u petak učestvovao na Danu visokih zvanica, te na ceremoniji zatvaranja vježbe u subotu 2. oktobra 2021. godine.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

"EUFOR je izuzetno zadovoljan uvježbavanjem koje je obavljeno do danas i izražava zahvalnost svim agencijama na uloženim naporima i učešću u vježbi, koja potvrđuje sposobnost EUFOR-a da podrži vlasti BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je u subotu, 25. septembra 2021. godine. Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan Bosne i Hercegovine, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti. 

U okviru EUFOR-a, Operaciju Althea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije