U bazi Butmir: Označen početak EUFOR-ove vježbe "Brzi odgovor 2021"

2
Radiosarajevo.ba
U bazi Butmir: Označen početak EUFOR-ove vježbe "Brzi odgovor 2021"
Foto: EUFOR / Alexander Platzer

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je u subotu, 25. septembra 2021. godine. Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan Bosne i Hercegovine, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, navodi se u saopćenju.

“I ovogodišnja vježba ponovo okuplja agencije za provedbu zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR kako bi testirali svoje krizne planove i osposobljenost. Zajedno ćemo pokazati da građani BiH mogu biti sigurni u našu zajedničku posvećenost ostvarivanju sigurnog i stabilnog okruženja", poručio je komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer u svom obraćanju na ceremoniji otvaranja vježbe.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i KFOR-a kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Turske i Mađarske, koji su dio stalnog Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije širom južnog dijela BiH za izvođenje vježbe.

Svaki od vojnika koji je ušao u zemlju je ispoštovao sve COVID-19 epidemiološke mjere, u skladu sa međunarodnim pravilima, kao i pravilima izdatim od strane BiH i EUFOR-a.

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

Podsjetimo, EUFOR-ovu operaciju Althea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije