Predsjednica Europske komisije stigla u Predsjedništvo BiH

1
Radiosarajevo.ba
Predsjednica Europske komisije stigla u Predsjedništvo BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, stigla je u Sarajevo.

Ona je u ovom trenutku u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje je planiran sastanak predsjedavajućim Željkom Komšićem, te članove Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Početak sastanka je snimio i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba.

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tokom sastanka s članovima Predsjedništva BiH očekuje se kako će Van der Leyen razgovarati o aktuelnim političkim problemima u BiH, ali o putu ka Europskoj uniji.

U društvu predsjednice Europske komisije je i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Podsjetimo, Ursula von der Leyen je doputovala danas u popodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu, gdje je prisustvovala otvorenju Graničnog prijelaza Svilaj i novog mosta na granici s Hrvatskom.

Predsjednica Europske komisije upravo je imala čast da presijecanjem svečane vrpce otvori novi most Svilaj.

Ursula Von der Leyen stigla u Predsjedništvo BiH - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ursula Von der Leyen stigla u Predsjedništvo BiH

"Graditi mostove između ljudi i kultura je najbitnije. BiH i Zapadni Balkan pripadaju EU. Naši prioriteti su jasni. Moramo se boriti protiv pandemije, ubrzati vakcinaciju, oporaviti ekonomiju. Bili smo uspješni protiv pandemije, donirali smo više od milion doza, vakcinacija spašava život, a vakcine su bitne", kazala je von der Leyen.

Na putu BiH prema EU danas se oglasio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, koji je pozvao lidere Europske unije da pošalju poruku ohrabrenja zemljama Zapadnog Balkana tokom samita EU-Zapadni Balkan koji je planiran za narednu sedmicu u Sloveniji.

Schmidtova izjava dolazi u trenutku kada se pojavljuju medijski napisi da zemlje članice pokušavaju pronaći zajednički stav o tome da li mogu garantirati budućnost unutar EU zemljama regije koje teže ka članstvu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije