Završen sastanak Vlade FBiH i penzionera. Evo šta je dogovoreno u Sarajevu

15
Radiosarajevo.ba
Završen sastanak Vlade FBiH i penzionera. Evo šta je dogovoreno u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

U Sarajevu je u utorak, 17. septembra, počeo sastanak predstavnika penzionera sa delegacijom Vlade Federacije BiH, a penzioneri su se okupili na protestima ispred zgrade Vlade FBiH.

Delegaciju Vlade je predvodio premijer Nermin Nikšić, a na sastanku su bili, kako je najavljeno, i ministri Toni Kraljević, Vojin Mijatović i Adnan Delić, dok delegaciju Saveza Udruženja penzionera predvodi predsjednik Upravnog odbora Redžo Mehić.

"Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o PIO-u. Sa Vladom FBiH smo postigli 'neki' sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona i da se poradi na njihovom usaglašavanju. Posebno onim spornim", rekao je Redžo Mehić.

Tri Zmaja jasno na Instagramu pokazala  šta misle o Anelu Ahmedhodžiću nakon svega što se desilo

Tri Zmaja jasno na Instagramu pokazala šta misle o Anelu Ahmedhodžiću nakon svega što se desilo

Drugi zahtjev je bio da se vanredno usklade penzije...

"Ići će se putem jednokratne novčane pomoći. Može se očekivati da će to biti u rebalansu budžeta, polovinom oktobra", dodao je Mehić.

Žestoka svađa na protestu penzionera ispred Vlade FBiH: 'Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12'

Žestoka svađa na protestu penzionera ispred Vlade FBiH: 'Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12'

Ministar Adnan Delić je to i potvrdio...

"Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona KM za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO", naglasio je ministar.

Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora.

"U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera", podvukao je Delić.

Ispred Vlade FBiH penzioneri,a  tu je i ekipa portala Radiosarajevo.ba. Na transparentima koje nose penzioneri, okupljeni iz različitih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine, nezadovoljstvo. 

"Sram vas bilo, gladni smo", poručili su jasno penzioneri.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba prati dešavanja ispred Vlade FBiH, a naš fotoreporter Admir Kuburović snimio je i prepirku ispred Vlade FBiH, gdje jedan od penzionera kaže da mu je došlo '5 do 12'.

"Boli te briga. Povuci se... Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12. Ti primaš koliko hoćeš, a ja gladujem. Nemoj me gledati", ponavljao je penzioner koji je došao na protest ispred Vlade FBiH.

Više je zahtjeva penzionera. Između ostalog, traže izmjene i dopune Zakona o PIO/MIOFBiH za redovno i vanredno usklađivanje penzija.

Vanrednim usklađivanjem bi se njihova penzija povećala za sedam posto i primjenjivala bi se od 7. oktobra.

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

Jednokratna pomoć također je njihov zahtjev. Penzioneri koji imaju penziju do 1.000 KM bi dobili pomoć od 200 KM, a oni koji imaju više od 1.000 KM bi dobili 100 KM.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH već pričaju sa predstavnicima Vlade FBiH, dok su za 12 sati najavljeni protesti.

U isto vrijeme bi trebali predati i peticiju sa potpisima više od 65.000 penzionera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije