Potvrđeno: Ako Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve, penzioneri spremaju proteste 3. oktobra

5
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Ako Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve, penzioneri spremaju proteste 3. oktobra
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Isplata penzija / Ilustracija

Penzioneri u Federaciji BiH donijeli su odluke o ključnim zahtjevima koje će njihov pregovarački tim predstaviti Federalnoj vladi na sastanku zakazanom za utorak, 17. septembra.

Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, koja je održana 14. septembra, dogovoreno je da će prvi zahtjev biti vanredno usklađivanje penzija u ovoj godini. Penzioneri traže povećanje primanja za sedam posto.

Osim toga, penzioneri zahtijevaju od Federalne vlade da ubrza rad na izmjenama Zakona o PIO/MIO, posebno u dijelu koji se odnosi na usklađivanje penzija. Treći zahtjev odnosi se na ispunjenje prijedloga Federalne vlade s prethodne sjednice, uključujući isplatu jednokratne novčane pomoći te dodatak za pomoć u liječenju i rehabilitaciji.

Pogledajte snježnu oluju u Austriji: Kuće i automobili zatrpani snijegom

Pogledajte snježnu oluju u Austriji: Kuće i automobili zatrpani snijegom

Ukoliko Federalna vlada ne ispuni ove zahtjeve, penzioneri su odlučili da će 3. oktobra organizirati mirne masovne proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, potvrdio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije