Važna informacija za penzionere: Vlada FBiH u Mostaru donijela zaključak nakon najave protesta

4
Radiosarajevo.ba
Važna informacija za penzionere: Vlada FBiH u Mostaru donijela zaključak nakon najave protesta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH

Vlada FBiH usvojila je na sjednici u Mostaru u četvrtak, 12. septembra, zaključak da poziva predstavnike Saveza udruženja penzionera FBiH na sastanak u utorak, 17. septembra, kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje.

Ovakva odluke je uslijedila nakon što penzioneri najavili masovne proteste ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Penzioneri u Federaciji sa aktuelnim primanjima ne mogu kupovati lijekove i istovremeno pratiti svakodnevni rast cijena životnih namirnica.

Inspektori otkrili nelegalni smještaj migranata na Ilidži: Otkriveno i ko je organizator

Inspektori otkrili nelegalni smještaj migranata na Ilidži: Otkriveno i ko je organizator

Ne odustaju od svojih zahtjeva koji se odnose na rast penzija te isplatu jednokratne pomoći. Poruka je to sa jučerašnjeg sastanka Saveza udruženja penzionera koji je održan u Fojnici.

"Prije 2 godine za 150 KM što je penzioner mogao kupiti - sada mu treba 350 KM, a još više su penzioneri ugroženi jer nema proglašenja inflacije. A cijene namirnica rastu", kaže Bečir Jašić, član Upravnog odbora Saveza penzionera ZDK-a.

Penzioneri traže da se krene u izmjene i dopune Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje njihovih primanja. Konkretno, traže promjenu formule za usklađivanje, odnosno, uvećanje penzija, prema kojoj bi se kao parametri uzimali rast prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto BDP-a.

Također, traže da se iznađe rješenje kako bi i u ovoj godini uslijedilo vanredno usklađivanje penzija u iznosu od sedam posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije