Završen samit u Sloveniji: Između Osmani i Vučića došlo do prepirke

3
Radiosarajevo.ba
Završen samit u Sloveniji: Između Osmani i Vučića došlo do prepirke
Foto: FaH / Završen samit lidera u Sloveniji

Sastanak lidera inicijative Brdo-Brijuni koji je održan danas u Brdu kod Kranja, završen je.

"Cijela ova priča oko Brdo-Brijuni procesa koja već traje deset godina zamišljena je drugačije od onoga kako je to danas na sastanku ispalo. Od priče koja je trebala da gurne regiju prema EU, da zemlje koje su članice Unije, učestvuju u ovom procesu, da budu na neki način advokati tog novog geopolitičkog pristupa, zapravo, povlačenja regije u EU, mi smo se danas, ipak, našli u, recimo, balkanskim temama.

I to zbog rasprave koja je na momente bila ne baš prijatna između Kosova i Srbije. I, naravno, tu se morao uključivati gospodin Dodik, jer kako će "kolo bez Kokana". Zna se na čijoj strani", kazao je za Radiosarajevo.ba član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je sastanak završen.

Sudionici sastanka na vrhu država zapadnog Balkana prihvatili su u ponedjeljak popodne "kompromisni" tekst zajedničke izjave u kojoj su Europsku uniju pozvali da regiju gleda i "kao cjelinu" u pristupnom procesu, a zemlje aspirantice pozivaju da ubrzaju provođenje potrebnih reformi.

Što se tiče teksta zajedničke izjave koja je prihvaćena na završetku skupa, Pahor i Milanović su kazali da se radi o "kompromisu", pri čemu se radilo o tome da se približe stajališta Beograda i Prištine koja su bila suprotna, s obzirom da Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga dijelom Srbije.

Završen samit lidera u Sloveniji - undefined

Foto: FaH: Završen samit lidera u Sloveniji

Kako prenose slovenski portali, na plenarnoj je sjednici između kosovske predsjednice Osmani i srbijanskog čelnika Vučića došlo do prepirke i optuživanja, a kompromis se tražio zbog Vučićeva rezolutnog odbijanja da se Kosovo u engleskom tekstu zajedničke izjave spominje kao "country", dakle zemlja.

"Zajednička izjava je kompromis", kazao je Milanović, objasnivši da je tokom rasprave na sastanku došlo do "nekoliko nesporazuma" između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednice Kosova Osmani.

Na skupu i razgovorima na Brdu kod Kranja sudjelovali su, uz Pahora, predsjednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i sva tri člana predsjedništva BiH: Zoran Milanović, Ilir Meta, Milo Đukanović, Vjosa Osmani, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić, te Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Zanimljiv je prošao susret Milanovića sa članovima Predsjedništva BiH. 

Završen samit lidera u Sloveniji - undefined

Foto: FaH: Završen samit lidera u Sloveniji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije