Završen pretres u Zavodu za javno zdravstvo FBiH

Radiosarajevo.ba
Završen pretres u Zavodu za javno zdravstvo FBiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Zavod za javno zdravstvo FBiH

Pripadnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPA-e okončali su pretres u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji je počeo u poslijepodnevnim satima.

Direktor Zavoda Davor Pehar potvrdio da je završen pretres, piše N1.

"SIPA i Tužilastvo BiH su u nama imali partnere i stavili smo na raspolaganje svu dokumentaciju koju posjedujemo, sve što može poslužiti istrazi", naveo je.

Podsjetimo, FUCZ našao se u središtu skandala zvanog "malina-respiratori". Naime, stotinu respiratora - ispostavit će se neupotrebljivih za oboljele od COVID-a - nabavljeno je preko Poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Kupovinu su procesuirali FUCZ i direktor Fahrudin Solak. Novac, 10,5 miliona KM, kao i projekt, odobrila je Vlada FBiH. 

Predmet koji se odnosi na ovu nabavku preuzelo je Tužilaštvo BiH, a SIPA je do sada pretresla prostorije FUCZ, Srebrene maline i Vlade FBiH, odakle je izuzela dokumentaciju. Vlada je u utorak "preventivno suspendovala" Solaka (koji je nastavio primati platu). Za rukovođenje FUCZ ovlašten je Mustafa Kadribegović. Nakon malina-respiratora, u javnosti se otkrilo i da su maske plaćane po duplo većoj cijeni, ali i viziri - sve su to bile kupovine koje je sprovodio Solak i FUCZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije