Završen elaborat o RTV na hrvatskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Završen elaborat o RTV na hrvatskom jeziku

Radna grupa za pripremu formiranja RTV kanala na hrvatskom jeziku u okviru Javnog RTV sistema BiH završila je prvu fazu svog posla utvrđivanjem prijedloga za raspisivanje tendera za izradu dva idejna projekta: tehničko- tehnološkog i programskog.

Tehničko-tehnološkim projektom, objasnio je Škravan, bilo bi elaborisano kako napraviti RTV kanal koji bi pokrivao cijelu BiH, dok bi programski projekt, u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima, trebalo da obuhvati programska rješenja i pitanje ljudskih resursa.

"Programski projekt treba da obezbijedi da se RTV kanal na hrvatskom jeziku ne pretvori u nacionalni kanal, jer to treba da bude državni kanal na hrvatskom kao jednom od službenih jezika, uz obezbjeđivanje emitovanja programa i na druga dva službena jezika i zapošljavanja bez nacionalne diskriminacije", rekao je Škravan.

Prema njegovim riječima, ministru komunikacija i transporta Božu Ljubiću predat je usaglašeni prijedlog radne grupe za raspisivanje tendera za navedena dva projekta, a njihovo raspisivanje može se očekivati nakon što Vijeće ministara odobri za to potrebna sredstva.

Navodeći da se radi o neslužbenim procjenama, Škravan je rekao da za provođenje tendera za izradu tehničko-tehnološkog i programskog projekta treba oko 100.000 KM.

Nakon završetka tenderske procedure i izbora projekata, zadatak radne grupe biće da uradi konačni projekt po kojem će se raditi na osnivanju RTV kanala na hrvatskom jeziku.

"Prema postojećim zakonskim rješenjima, nema nikakvih prepreka da sjedište RTV kanala na hrvatskom jeziku bude u Mostaru", istakao je Škravan i dodao da bi privremeno rješenje moglo da bude i emitovanje iz RTV doma u Sarajevu.

Podsjetivši da u BHRT ima puno neiskorištenog prostora i viška ljudi Škravan je ocijenio da bi to u ovom trenutku sigurno bila najjeftinija varijanta za emitovanje programa RTV kanala na hrvatskom jeziku.

"Nemoguće je reći gdje će biti smješten ovaj kanal, jer će sve to u mnogome zavisiti od programsko-organizacionog projekta i finansija", rekao je Škravan.

Vijeće ministara BiH pokrenulo je proceduru formiranja RTV kanala na hrvatskom jeziku na osnovu zaključka Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojenog u septembru prošle godine.

SRNA/radiosarajevo. ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije