Zavod zdravstvenog osiguranja KS odobrio prvi kontingent lijekova za onkološke pacijente

0
Fena
Zavod zdravstvenog osiguranja KS odobrio prvi kontingent lijekova za onkološke pacijente
Foto: Pexels / Ilustracija

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo odobrio je prvi kontingent lijekova za onkološke pacijente, čime je zvanično započela implementacija prioritetnog programa za izuzetno ranjivu kategoriju stanovništva.

Realizacija prioritetnog programa lijekova vršit će se na teret sredstava Zavoda, u iznosu od 5 miliona KM za 2024. godinu, u skladu s raspoloživim sredstvima iz Finansijskog plana Zavoda.

U skladu sa Odlukom o prioritetnom programu lijekova koji se koriste u terapiji onkoloških pacijenata, ova mjera stupila je na snagu 14. oktobra ove godine.

SAD dao ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana"

SAD dao ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana"

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac istakao je ulogu Zavoda u unapređenju zdravstvene zaštite za onkološke pacijente, te kazao da su osiguranici uvijek na prvom mjestu.

"Ovaj potez simbolizira našu jasnu poruku: nikada više ne smije biti lista čekanja za onkološke pacijente. Njihovo zdravlje ne može čekati. Naš zadatak je da osiguramo sredstva i premostimo prepreke, kako bi svaki građanin Kantona Sarajevo imao pristup kvalitetnoj i pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je Kosovac.

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Kroz tu interventnu mjeru, dodao je, pokazujemo da Zavod zdravstvenog osiguranja KS nije samo administrativna institucija, već aktivan sudionik u borbi za zdravlje naših osiguranika. 

Odluka će se primjenjivati do osiguravanja lijekova od strane Federalnog fonda solidarnosti za onkološke pacijente sa područja Kantona Sarajevo, odnosno do ukidanja liste čekanja na lijek ili liječenje svih osiguranika KS kod Federalnog fonda solidarnosti, a u skladu sa raspoloživim sredstvima u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, saopćeno je iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije