Zatvaranje kolektivnih centara u Goraždu: '50 porodica sada ima osiguran krov nad glavom'

0
Radiosarajevo.ba
Zatvaranje kolektivnih centara u Goraždu: '50 porodica sada ima osiguran krov nad glavom'
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH / Zatvaranje kolektivnih centara u Goraždu

U okviru projekta CEB II - "Zatvaranje kolektivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja" u Goraždu završena izgradnja dva višestambena objekta sa 50 stambenih jedinica.

"Drago mi je što sam danas ovdje i što mogu podijeliti s vama radost useljenja u nove domove. Pedeset porodica sada ima osiguran krov nad glavom, ali i priliku za novi početak. Samim tim što odmah na početku dobijate kvalitetne uslove za život, znači mnogo. Sa ostvarenim pravom na stanovanje, sve je lakše i pristupačnije za vas, ali i vašu djecu, njihovo odrastanje i školovanje. Obaveza svih nas je da vam to osiguramo i mene raduje što Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ima važnu ulogu u tome", izjavio je danas ministar Sevlid Hurtić, na ceremoniji useljenja korisnika u dva stambena objekta izgrađena u gradu Goražde, u okviru projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB II".

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine ima ulogu tijela za provođenje projekta po Međunarodnom okvirnom sporazumu o kreditu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope, CEB, a za finansijsku realizaciju projekta je zadužen Fond za povratak Bosne i Hercegovine.

Ako imate plućnu bolest, morate obratiti pažnju na plijesan u vašem domu

Ako imate plućnu bolest, morate obratiti pažnju na plijesan u vašem domu

Stambeni objekti izgrađeni su iz sredstava kredita Razvojne banke Vijeća Europe CEB i uz učešće grada Goražde putem obezbjeđenja lokacije za izgradnju, potrebne infrastrukture, dozvola i saglasnosti. Ukupna vrijednost iznosila je 3.063.131,71 KM od čega su 2.994.964,49 KM s PDV-om odnosno 2.559.798,71 KM bez PDV-a kreditna sredstava CEB-a, te 503.333,00 KM sredstava koje je osigurao Grad Goražde.

Inače, u Goraždu je u ovoj godini po osnovu projekta CEB II, useljeno 116 porodica. U planu je izgradnja još jedne kuće, u koju bi se do proljeća trebale useliti 24 porodice.

Sa današnjim useljenjem završeni su radovi na izgradnji zgrada u okviru 44 podprojekta. Njima je obezbijeđeno 1208 stanova u Bosni i Hercegovini i useljen je isti broj korisničkih porodica.

Pale FBiH: Uručeni ključevi stanova za deset porodica korisnika kolektivnih smještaja

Pale FBiH: Uručeni ključevi stanova za deset porodica korisnika kolektivnih smještaja

Projekt CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja" bit će implementiran u 46 gradova i općina u Bosni i Hercegovini zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe. Prema ažuriranim planovima implementatora, bit će izgrađeno 68 stambenih zgrada u okviru kojih će biti izgrađeno oko 2045 stanova. Razvojna banka Vijeća Evrope produžila je rok implementacije projekta do kraja 2024. godine.

"Zahvaljujem se Razvojnoj banci Vijeća Evrope što je prepoznala potrebu da svoj novac ulaže u ovakve projekte i pomaže hiljadama porodica koje su u potrazi sa sigurnim domom. Pohvalio bih angažman Gradske uprave Goražde i gradonačelnika Ernesta Imamovića, za obezbijeđenje svih potrebnih preduslova kako bi ovi ljudi danas mogli imati svoj dom. Imate moju podršku i u nastavku. Stanarima želim ugodan boravak u njihovim novim domovima. A ja u svoje lično ime, i u ime Ministarstva kojim rukovodim, sa ovoga mjesta mogu obećati nastavak podrške", zaključio je ministar Hurtić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije