Mehmedović / Zastupnik SDA tvrdi: "Srbija vakcinacijom vrši prevaru građana BiH"

17. 06. 2021. u 13:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 515

"Građanin Bosne i Hercegovine ako ode u Beograd ne može proći ispod 200 do 300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i naravno dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine."

Izjavio je ovo u intervjuu Jedan na BHRT-u zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Ipak, dodaje kako za ovakvu situaciju nije kriva Srbija, već Vijeće ministara koje se stavilo u funkciju politike Republike Srbije.

"Prvenstveno mislim na predsjedavajućeg Vijeća ministara (Zoran Tegeltija op.a.) koji uopće nije samostalan u donošenju svojih odluka nego, a što sam iskazao i nakon imemovanja Vijeća ministara. On ne može da se oslobodi okova njegovog političkog lidera, lidera političke stranke iz koje dolazi."

Mehmedović kaže kako su institucije BiH rano stupile u kontakt sa COVAX mehanizmom, te se u prvo vrijeme smatralo da državne vlasti rade društveno koristan posao. Nakon toga pojavili su se, kako je rekao, "bočni udari, prvenstveno neprijatelja BiH" i situacija je eskalirala, a posao nije urađen.

Mehmedović nije komentirao činjenicu da je proteklih vikenda Sarajevo puno turista iz Srbije... Portal Radiosarajevo.ba podsjeća ga i na činjenicu da, svakog vikenda, još od prvomajskih praznika, Sarajevo pohode kolone turista iz Srbije.

Također istaknimo činjenicu da su tokom prva četiri mjeseca ove godine najviše noćenja u BiH ostvarili turisti iz Srbije, s impresivnim učešćem od 33,2 posto...

Najavljena čistka u SDA

Mehmedović tvrdi da politika SDA odgovara građanima, ali da neodgovorni pojedinci nanose štetu stranci i trebali bi otići. On ne smatra da je SDA odgovorna za rad Vlade Federacije, jer je ona u toj vladi u manjini. Kada bi se kadrovi SDA povukli iz vlade, kaže da bi HDZ imao većinu, te da to ne smiju dozvoliti.

"SDA je zapravo u manjini u federalnoj Vladi. U političkim pregovorima SDA i HDZ jedno od pitanja je i to. Znači, popuna federalne Vlade odnosno implementacija izbornih rezultata od 2018. godine. Oni nemaju uopće legitimitet da budu u Vladi, ali zbog izostanka političke volje, prvenstveno od strane HDZ-a koji ucjenjuje da dobije koncesije u Izbornom zakonu imamo neformiranje federalne vlade", govori za BHRT Šemsudin Mehmedović.

Ipak, nije sve dobro ni u SDA, kaže Šemsudin Mehmedović, te dodaje da za neke ljude iz ove stranke ne bi trebalo biti mjesta na narednim izborima.

"Treba se zahvaliti mnogima koji su nanijeli političku štetu SDA, koji su SDA koristili samo da bi došli do svojih ličnih ciljeva. Ja mislim da će javnost prepoznati već na sljedećim izborima sve te i da oni neće postojati nakon sljedećih izbora."

Ovaj intervju pogledajte večeras od 20 sati na programu BHT 1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (20)