Zastupnici Skupštine KS traže hitno imenovanje ministra zdravstva KS

Radiosarajevo.ba
Zastupnici Skupštine KS traže hitno imenovanje ministra zdravstva KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas na online sjednici razmatraju Informaciju Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i prijedlog mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa, ali i pozvali na hitno imenovanje ministra zdravstva KS.

Pandemija koronavirusa je pokazala slabosti zdravstvenog sistema, a samostalni zastupnik Damir Marjanović smatra da je COVID kriza nastupila zato što krizni štabovi nemaju jakog lidera koji bi u potpunosti mogao preuzeti odgovornost koordinacije kriznih štabova, kantonalnih i federalnih jer, kako je naveo „krizni menadžer koji je mudar okružit će se ljudima koji pokrivaju sve aspekte krize“, odnosno, stručnjake.

Ukazao je i na problem neiskorištenosti softvera za uvezivanje zdravstvenih ustanova, te naglasio da dobro uspostavljen sistem spašava stotine života i štedi novac.

Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković je kategoričan u tome da je zdravstveni sistem u kolapsu, a da je zbog toga odgovorna Vlada KS na čelu s premijerom i ministrom zdravstva KS. Naveo je da je u lancu odgovornosti Krizni štab KS tek na 20-tom mjestu.

"Iako zdravstvni sistem KS raspolaže budžetom blizu 500 miliona KM, ali sistem i dalje ne funkcionira", kazao je Konaković i naglasio da Vlada KS pokazuje da je zapravo ne zanima rješenje problema.

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna Bjramović je primijetila da je bio dovoljan jedan virus da u autentičnoj formi prikaže sve slabosti zdravstvenog sistema, te da su, kako je kazala „pacijenti u šizofrenoj situaciji neodgovornih političara“.

Na jedinstven nastup i traženje strateškog rješenja pozvao je zastupnik SBB BiH Zvonko Marić, a u tom smislu je zastupnik SDP-a Igor Stojanović pozvao na hitno imenovanje ministra zdravstva KS, da bi kako je rekao "neko mogao da nam kaže gdje sistem škripi i kako ga popraviti".

Podsjećanja radi, na sjednici koja je prekinuta 20. augusta, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav je informirala zastupnike da je KS prvi uspostavio krizni štab, predano radio na borbi protiv širenja pandemije koronavirsa te da u tom kantonu, za razliku od većine, nije bilo velikog žarišta zaraze te da nije ugroženo zdravlje zdravstvenih radnika.

Također, su na toj sjednici sva radna tijela predstavila uvodne napomene, među kojima je vršilac dužnosti direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS Rusmir Baljić, a danas je bila zastupnička rasprava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije