Inicijativa / Čengić: Preporuke Evropske komisije se ne smiju ignorisati ako hoćemo u EU

25. 08. 2020. u 10:46:00 Fena

Shares: 3

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić uputio je inicijativu da Vlada FBiH pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi materijal o 14 preporuka Evropske komisije, odnosno realizaciju onih preporuka koje su u punoj ili djelimičnoj nadležnosti ovog bh. entiteta, saopćeno je iz SDP-a.

"Komplikovani Ustav BiH dodijelio je, nažalost, brojne ovlasti entitetima i kantonima. Evropska komisija u svom Mišljenju dala je 14 preporuka za reforme i napredak u određenim oblastima od kojih su neke i u nadležnosti FBiH, a i direktno je pozvala različite nivoe vlasti na saradnju u realizaciji preporuka. Stoga, ako istinski želimo u EU, ove preporuke ne smijemo ignorisati. Nepostupanje po preporukama EU je direktna opstrukcija našeg evropskog puta", upozorava Čengić.

Čengić napominje da niko nema pravo na nerad ili opstrukciju evropskog puta Bosne i Hercegovine, da je EU jasno opredjeljenje naših građana i da je neophodno da se na tom putu ubrzano krećemo.

"Sada, više nego ikada, potrebno je raditi na ovim procesima. Važnost našeg članstva u EU se posebno vidi u vrijeme pandemije COVID-19, između ostalog kroz ograničenje kretanja naših građana i kroz neadekvatnu zastupljenost BiH u izdašnim planovima EU za oporavak od ekonomske krize. Samo članstvo u EU ne predstavlja jedini cilj, nego su upravo reforme koje trebamo proći na tom putu jednako bitne za stvaranje ekonomski snažne, socijalno osjetljive, transparentne, stabilne i savremene države", navodi Čengić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA