Čengić: Ugovor o kupovini 100 respiratora se može raskinuti

Radiosarajevo.ba
Čengić: Ugovor o kupovini 100 respiratora se može raskinuti
FOTO: AA / Irfan Čengić

Član Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Irfan Čengić, naveo je kako se ugovor o nabavci spornih 100 respiratora u aferi čiji su glavni akteri suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik "FH Srebrena malina" Fikret Hodžić, može raskinuti.

Inače, Komisija će sutra održati sjednicu na kojoj će raspravljati o javnim nabavkama i radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u periodu od proglašenja stanja nesreće u FBiH odnosno od 16. marta.

"Ne želim niti mogu preuzimati ulogu sudske vlasti, niti vještaka da pričam o vrijednosti tih respiratora. Ali kao član Komisije za sigurnost PD Parlamenta FBiH sam u proceduru dostavio prijedlog zaključka kojim se traži raskid ugovora o kupovini respiratora. Na osnovu člana 11. ugovor se može jednostrano raskinuti ukoliko do 15. aprila respiratori ne budu isporučeni na adresu Civilne zašite, a što nije učinjeno", kazao je Čengić..

Podsjetio je da je i na prošloj sjednici Komisije ukazao da se ne poštuje član 23. Zakona i da Civilna zaštita radi godinama bez programa.

Kazao je kako je u svom dopisu Komisiji Solak priznao da ne postoji usvojen Program, zbog čega će tražiti aktivnosti i po ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije