15. maj / Pročitajte koja sve pravila čekaju putnike u gradskom prijevozu

12. 05. 2020. u 18:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 138

Gradski prijevoz u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo će biti dozvoljen od petka, 15. maja, objavili smo ranije na našem portalu. 

Federalni štab CZ-a potvrdio: Evo kada nam se vraćaju tramvaji, autobusi...

Podsjetimo, ranije je najavio i ponovno pokretanje gradskog sabraćaja iza 15. maja, a Federalni štab danas je i donio odluku se dozvoljava ponovno uspostavljanje linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika počevši s tim datumom.

Ministarstvo zdravlja FBiH i Zavod za javno zdravstvo izdali su mjere koje je neophodno primjenjivati u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
 
"Informirajte putnike o važnosti održavanja fizičke udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih", navodi se.
 
"Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih.

Potrebno je ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu. Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja.

- Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije uposlenicima

- Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti vozila sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati.

- Insistirati na čestom pranju ruku ili dezinfekciji

- Insistirati da svi uposlenici kao i putnici nose maske.

- Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

Zavod za javno zdravstvo preporučio je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Svi putnici moraju imati zaštitne maske, u skladu sa dosadašnjim naredbama.

Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima.

U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

Ostale preporuke koje se tiču vozača, kao i vozila te samih putnika možete  pročitati na linku OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA