Zastupnici HDZ-a i HNS-a danas neće prisustvovati sjednici Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Zastupnici HDZ-a i HNS-a danas neće prisustvovati sjednici Parlamenta FBiH
HDZ / Zastupnici HDZ-a i HNS-a

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS-a, uvažavajući značaj Prijedloga Zakona o demobilisanim borcima i članova njihovih obitelji i Prijedloga Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, neće sudjelovati na današnjoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navodi se u saopćenju koje su javnosti uputili iz HDZ-a.

"Razlozi za ovakav stav vezani su za grubo kršenje Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Ustava Bosne i Hercegovine i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama i brojem mandata Parlamenta Federacije BiH od strane bošnjačkih stranaka a bez hrvatskih zastupnika.

Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona, bošnjačke stranke su prijedlogom „Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBIH“ izveli entitetski udar na državu, ugrozili ustavno – pravni poredak BiH, prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum", poručili su iz HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije