Protest boraca ispred Parlamenta FBiH: Izigrani smo, vlast nam je smjestila

N. Ka.
Protest boraca ispred Parlamenta FBiH: Izigrani smo, vlast nam je smjestila
Radiosarajevo.ba / Protest boraca u Sarajevu
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će održati vanredno zasjedanje na kojem će razmatrati predloženi zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Federalna vlada uputila je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca, a ispred zgrade Federalnog parlamenta okupilo se više stotina bivših boraca.

Cesta je blokirana, a veliki broj policijskih službenika obezbjeđuje prostor.

Borci su poručili kako su izigrani i kako misle da im je vlast "svojim obećanjima podvalila kukavičije jaje".

"Mislim da više i vrapci na grani znaju šta mi tražimo i šta hoćemo. Tražimo da se ispune tri naša zahtjeva što je obećala i Vlada i Parlament. Mislim da su nam dali kukavičije jaje tim zahtjevom, u kojem nas nigdje nema i mi se ne vidimo u njemu. Ta diskriminacija o dobnoj granici je apsolutno neprihvatljiva. Tražimo da se drže zadane riječi, da nam ne lažu, jer ovo je laganje, ovo su prevare najčasnijih ljudi koji su ovu državu stvorili", kazao nam je Darinko Boto iz Ljubuškog.

Također, poručuju da neće odustati od svoja tri zahtjeva, koja su prošle godine, u julu, uputili vlastima u Federaciji BiH.

Jedan je da se javno objavi registar boraca. Drugi da se isplati šest KM za svaki mjesec koji su učestvovali u ratu u BiH, u periodu 1992-1995. A, treći je da se prestane s finansiranjem federalnih udruženja boraca.

Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti iz Tuzle nam je rekao:

"Vlast je demobilisanim borcima ukrala duplo računanje ratnog staža. Sada borac koji je ispunio uslove za odlazak u tu nekakvu penziju - ako ima 57 godina - mora čekati 62 godine pa da mu se tek onda računa dupli staž. Dakle, prevarili su ih u Zakonu o PIO, vlast je okrenula leđa i običnim građanima i borcima. Iz sindikata je danas stiglo dvanaest ljudi. Nisam borac, ali apsolutna podrška borcima i uvijek sam na njihovoj strani."

Podsjetimo da je jučer objavljena baza podataka o finansiranju boračkih udruženja koja pokazuje da su institucije vlasti u Bosni i Hercegovini za šest godina dale najmanje 83 miliona maraka za njihov rad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije