Bivši borci blokirali GP Bijača: Ne idemo dok nam ne ispune tri zahtjeva!

L. R.
Bivši borci blokirali GP Bijača: Ne idemo dok nam ne ispune tri zahtjeva!
Foto: Ljubuski.net / Ilustracija
Granični prijelaz Bijača, koji se nalazi u Hercegovini na granici s Hrvatskom, blokiran je danas od nešto prije 12 sati.

Blokirali su ga bivši vojnici, članovi Udruženja Zaboravljeni branitelji.

Čelnik ove udruge Drago Grbavac je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao da se na ovom graničnom prijelazu nalazi stotinjak bivših branitelja, a više puta je ponovio da su u ovom zajedno nekadašnji pripadnici Armije RBiH i HVO-a. Grbavac se izvinio svim građanima koji su se našli u koloni na Bijači, ali:

"Zaista ovo ne želimo. Sve smo pokušali, prošli smo sve institucije i nigdje nismo naišli na razumijevanje. Želimo da nam građani vjeruju da želimo dobro ovoj državi i morali smo ovo učiniti."

Grbavac je podsjetio na tri njihova zahtjeva koja su prošle godine, u julu, uputili vlastima u Federaciji BiH.

Jedan je da se javno objavi registar boraca. Drugi da se isplati šest KM za svaki mjesec koji su učestvovali u ratu u BiH, u periodu 1992-1995. Grbavac je naveo kako ne žele da se ovaj dodatak isplaćuje retroaktivno, za period od kraja rata naovamo, već da se sada počne sa isplatom. A, treći je da se prestane s finansiranjem federalnih udruženja boraca.

"Dvadeset miliona KM se godišnje, po njihovom priznanju, troši na ova udruženja. To nema smisla", rekao je naš sagovornik.

Bivši borci će na Bijači ostati koliko god bude potrebno, rekao je on, naglasivši kako ne namjeravaju otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Pitamo ga i da li će im se pridružiti i druga udruženja:

"U stalnom smo kontaktu s ljudima iz, recimo, Sarajeva, te je vrlo moguće da se protest proširi."

I dalje se čeka reakcija iz ureda federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salka Bukvarevića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije