Zastrašujuća statistika: RS ostala bez 35.000 osnovaca, zatvoreno više od 50 škola

Radiosarajevo.ba
Zastrašujuća statistika: RS ostala bez 35.000 osnovaca, zatvoreno više od 50 škola
Da je demografska slika RS-a iz godine u godinu sve lošija potvrđuje podatak da je za dvije decenije u osnovne škole upisano oko 35.000 učenika manje, a za samo osam godina katanac je stavljen na više od 50 škola.

U Statističkom godišnjaku koji je u petak objavio Republički zavod za statistiku navedeno je da je školske 1996/1997. godine u klupe sjelo 127.753 osnovca, dok je školske 2016/2017. godine u osnovne škole upisano 92.683 đaka.

Ako se u obzir uzme činjenica da bi odjeljenja trebalo da broje optimalno 25 đaka, računica pokazuje da je u tom periodu RS izgubila 1.400 odjeljenja osnovaca, piše Glas Srpske.

Iako je svake godine školsko zvono zvonilo za sve manje osnovaca, broj učitelja i nastavnika se povećavao, pa je tako 1996. godine u osnovnim školama bilo zaposleno 6.586 prosvjetnih radnika, dok je prije dvije godine taj broj iznosio 8.179.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović za Glas Srpske je rekao da je smanjenje broja osnovaca evidentno već godinama, te da je isti trend prisutan i u srednjim školama i na fakultetima.

"Broj učenika se naglo smanjuje. Došli smo u poziciju da veliki broj nastavnika u RS-u radi u više škola kako bi ostvarili punu normu, te se stvara slika da što je manje đaka, više je nastavnika, jer svaka škola prikazuje da je taj nastavnik u njoj zaposlen. Stvarno stanje je drugačije", rekao je Damjanović.

Koliko je situacija alarmantna, najbolje znaju u opštinama u kojima se na početku prošle školske godine zvono nije ni oglasilo. Nijednog učenika u školskoj 2017/2018. godini nije bilo u Istočnom Mostaru i Istočnom Drvaru.

Najmanje osnovaca u RS-u, svega njih devet, nastavu pohađa u Kupresu RS, a načelnik ove općine Gojko Šebez kaže da je upitan opstanak na ovom prostoru, jer bez djece nema života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije