Zašto SIPA zove Bakira Izetbegovića? Evo koja je njegova izjava iz 2022. godine sporna

14
Radiosarajevo.ba
Zašto SIPA zove Bakira Izetbegovića? Evo koja je njegova izjava iz 2022. godine sporna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović, SDA press

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da sasluša Bakira Izetbegovića, šefa SDA.

Njemu će, kako nam je nezvanično rečeno, stići poziv za saslušanje, a zbog - raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Prema informacijama, pozive će još dobiti Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, i  analitičar Reuf Bajrović.

EURO 2024 | Uživo iz Frankfurta s utakmice Europskog prvenstva: Belgija - Slovačka 0:1

EURO 2024 | Uživo iz Frankfurta s utakmice Europskog prvenstva: Belgija - Slovačka 0:1

Izetbegović će biti ispitan zbog predizbornog skupa u Hadžićima iz jula 2022. godine na kojem je govorio o vojnoj snazi

"Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", kazao je tada Izetbegović

Naveo je i kako je dio snage u dijaspori jer "barem četvrtina, ljudi u najboljim godinama, obrazovanih, su otišli iz BiH, i njih se ne smije ostaviti, zaboraviti".

"Tu snagu moramo aktivirati. Ja sam puno hodao po dijaspori, spavao po hotelima u Njemačkoj, a Ramić (op.a. Edin) i više od toga... Iz početka se činilo da ne reaguju, puno ruže, prigovaraju,... vrtili smo vrtili i evo ga... Mogao bi nastati preobražaj tokom izbora zbog dijaspora", zaključio je Izetbegović.

Kompletan govor Bakira Izetbegovića iz jula 2022. možete pročitati na linku OVDJE, a možete pogledati i kratki snimak na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije