Erdogan podsjetio na upozorenje Alije Izetbegovića: 'Pamtimo njegove riječi o Srebrenici'

14
Radiosarajevo.ba
Erdogan podsjetio na upozorenje Alije Izetbegovića: 'Pamtimo njegove riječi o Srebrenici'
Foto: EPA - EFE / Recep Tayyip Erdogan

Tokom govora na ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je zadovoljstvo najavama Norveške, Irske i Španije o priznanju države Palestine.

"Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati državu Palestinu", izjavio je Erdogan.

Ova odluka dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja svoju ofanzivu na Pojas Gaze, koja traje od 7. oktobra 2023. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Magično Sarajevo pred Kurban bajram: Pogledajte fotografije koje oslikavaju atmosferu glavnog grada

Magično Sarajevo pred Kurban bajram: Pogledajte fotografije koje oslikavaju atmosferu glavnog grada

Erdogan je kritizirao zemlje koje pružaju podršku Izraelu. "Oni koji pružaju logističku i vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori," istakao je.

U svom govoru, Erdogan je podsjetio na riječi prvog predsjednika BiH, Alije Izetbegovića, o genocidu u Srebrenici.

"Kada je trebalo, skidali su svoje odijelo i oblačili vojnu kamuflažu za svoju zemlju i naciju," rekao je Erdogan, opisujući Izetbegovića kao patriotu i hrabrog vođu. Erdogan je istaknuo Izetbegovićevo upozorenje: "Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi ponoviti."

Turski predsjednik je povukao paralelu između upozorenja Izetbegovića i trenutne situacije u Gazi, navodeći da je od 7. oktobra u Gazi počinjen jedan od najbrutalnijih genocida prošlog stoljeća. "Nažalost, više od 15 hiljada djece je ubijeno, 35 hiljada nevinih je ubijeno, više od 80 hiljada Palestinca je stradalo," rekao je Erdogan, dodajući da je Gaza pretvorena u ruševine.

Erdogan je osudio međunarodnu zajednicu za pružanje podrške Izraelu, naglašavajući da "oružjem, bombama, avionima i bezuslovnom diplomatskom podrškom onih koji godinama uče o ljudskim pravima i slobodama" pomažu okupatorima.

Turski predsjednik je također rekao da je Hamas prošle sedmice prihvatio ponudu o prekidu vatre, ali da je Izrael nastavio sa svojim beskompromisnim stavom. "U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječje mezarje," rekao je Erdogan.

Erdogan je upozorio da ako se "cionistički ekspanzionizam nastavi ovako", svijet će biti sklon novim sukobima. "Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini," zaključio je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije