Zašto (ne) možemo odgovoriti na Upitnik Europske komisije

A. D.
Zašto (ne) možemo odgovoriti na Upitnik Europske komisije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon današnjeg sastanka s čelnicima entiteta javno je izgovorio ono što se uveliko naslućivalo - na odgovorima na Upitnik Europske komisije (EU) se još uvijek nije počelo ni raditi.

Bez zajedničkih odgovora na ovaj upitnik BiH ne može u drugu fazu europskih integracija, a to je kandidatski status za članstvo u EU. A tih zajedničkih odgovora, kako kaže Ivanić, nema. Imaju samo pripremljeni nacrti svih nivoa vlasti.

Čini se da BiH polako gubi utrku s vremenom, da na početku naredne godine dobije taj kandidatski status. Da bi se to desilo, potrebno je u narednih mjesec ili dva Europskoj komisiji dostaviti jedinstvene odgovore na 3.242 pitanja.

Ona moraju proći kroz uspostavljeni sistem koji se zove Mehanizam koordinacije. No, zapelo je već na prvom nivou, u okviru radnih grupa. Ivanić tvrdi da se tu već veliki dio odgovora ne može usaglasiti, a za pretpostaviti je da je riječ o političkim pitanjima. Posljednja, a ujedno i vrhovna instanca na kojoj se to mora riješiti je Kolegij za europske integracije, koji čine premijeri.

Zaista je veliko pitanje kako će se sve ovo riješiti uzme li se u obzir da su institucije sa svih nivoa već pripremile više od 24.000 stranica odgovora. Na tome, prema procjenama, 30 dana mora raditi više od 100 prevodilaca, te sve to prevesti na engleski jezik. Međutim i tender za prevodioce je nedavno propao.

Tako je i pitanje Upitnika, nešto što bi trebala biti tehnička stvar, zvanično zapalo u polje politikanstva.

EU-upitnik.jpg - Zašto (ne) možemo odgovoriti na Upitnik Evropske komisije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije