Zašto bh. magistralne ceste odnose živote: Šta kažu propisi

J. M.
Zašto bh. magistralne ceste odnose živote: Šta kažu propisi
/ Foto: Anadolija
Tragična nesreća u kojoj su poginula trojica mladića u rijeci Lašvi ponovo je otvorila pitanje sigurnosti na našim cestama.

U javnost izlaze optužbe da mjesto tragedije nije valjano osigurano odgovarajućim zaštitnim ogradama u skladu s Pravilnikom o saobraćajnim znakovima i signalizaciji, Zakonu o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, kao i Zakonu o cestama FBiH. Dodaje se kako su građani i institucije od nadležnih tražili postavljali ograde.

Koliko su ove optužbe utemeljene? Odgovornost za upravljanje time i održavanje ceste M5 u dolini Lašve ima Javno poduzeće Ceste Federacije BiH. Na njihovoj internet stranici postavljene su Smjernice i standardi kojima su, između ostalog, precizno definirani kriteriji za postavljanje zaštitne ograde uz cestu.

Eksperti koji su nam pomogli da preciznije "iščitamo" propise kažu da je na mjestu tragedije u dolini Lašve zadovoljen minimalni sigurnosni standard.

Šta kažu propisi

U dijelu koji se tiče Prometne signalizacije i opreme, u tački 2.3.4.2 stoji da sigurnosnu ogradu nije potrebno postavljati u urbanom području izuzev:

- Ako je put uporedan s vodenim tokom, srednjeg nivoa vode od 2 mm ili više, koji je najviše 6 metara udaljen od ruba kolovoza;

- Ako se trasa puta proteže preko visokog nasipa koji je najviše 6 metara udaljen od ruba puta;

- Ako se trasa puta proteže preko objekta za premošćavanje vodenog toka (srednjeg nivoa vode 2 m ili više), željeznice ili neke druge saobraćajne površine;

- Ako se trasa puta proteže duž potpornog zida koji je najviše 6 metara udaljen od ruba puta;

- Ako ivičnjak visine između 15 i 18 cm nije postavljen duž ruba puta, ruba dodatne širine ili ojačane bankine za prinudno zaustavljanje

U tački 2.3.4.5. stoje pravila za postavljanje sigurnosne ograde na nasipu: Parametri koji uvjetuju postavljanje sigurnosne ograde na nasip su visina i prosječan nagib nasipa  ili terena, kao i udaljenost između početka nagiba i ruba puta, ruba dodatne širine ili ojačane bankine za prinudno zaustavljanje vozila.

Sigurnosnu ogradu nije potrebno postavljati ako je udaljenost između početka nagiba i ruba puta, ruba dodatne širine ili ojačane bankine za prinudno zaustavljanje vozila:

- Veća od 10 m, te ako je dozvoljena brzina najmanje 70 km/h  

- Veća od 6 m, te  ako je dozvoljena brzina manja od 70 km/h.

Kome prijaviti opasnosti na cesti

Javnom poduzeću Ceste FBiH građani mogu prijaviti sve opasnosti i nesigurnosti koja uoče na cestama. Putem telefona 033/250-370 ili upitnika na internet strani prijavi se uočeni nedostatak.

Nadležna stručna služba u najkraćem roku izlazi na teren, sagledava prijavljeni nedostatak, analizira  i predlaže rješenje u skladu s regulativom  ali i dostupnim finansijskim sredstvima.

Kako bi građanima olakšali mogućnost da prijave uočene nedostatke predstavnici JP Ceste FBIH na svim graničnim prijelazima, entitetskim linijama, izlazima s autoputa i sličnim "prometnim mjestima" postavili su info-table kojima vozače upoznaju s firmama koje su nadležne za održavanje pojedinih dionica puteva, a tu je i kontakt telefon od JP Ceste FBiH.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije