Radnicima neophodna zaštita zbog zagađenog zraka

Radiosarajevo.ba
Radnicima neophodna zaštita zbog zagađenog zraka
Foto: Nezavisne novine / Radnici na gradilištu u Sanskom Mostu

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) pozvao je nadležne institucije i Udruženje poslodavaca FBiH da poduzmu sve neophodne mjere kako bi se sačuvalo zdravlje radnika i posljedice njihove izloženosti štetnom zraku svele na najmanji mogući nivo.

„S obzirom na to da se u BiH prethodnih dana bilježe rekordne visine zagađenosti zraka i prisustva štetnih čestica u zraku posebnu pažnju treba posvetiti radnicima koji svoje svakodnevne radne obaveze obavljaju u vanjskim uslovima, te da im se moraju osigurati zaštitne maske, a potrebno je razmisliti i o uvođenju skraćenog ili preraspodjeli radnog vremena“, navodi se u saopćenju SSSBiH.


Dodaju da su svjesni činjenice da smo tek ušli u zimski period kada je zagađenost na vrlo visokom nivou i da će se ovakvo ili slično stanje zadržati narednih nekoliko mjeseci.

Zbog toga pozivamo socijalne partnere da već sada reaguju i time blagovremeno zaštite radnike“, kaže se u saopćenju SSSBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije