Sindikati BiH biraju novog predsjednika: Šatorović i Kurić u borbi za funkciju

E. H.
Sindikati BiH biraju novog predsjednika: Šatorović i Kurić u borbi za funkciju
Savez samostalnih sindikta Bosne i Hercegovine na Kongresu koji je počeo jutros izabrat će novog predsjednika krovnog sindikalnog tijela u Federaciji BiH

Zbog toga je danas u Sarajevo stigao veliki broj delegata koji će odlučivati o tome ko će biti predsjednik krovne sindikalne organizacije u nastavku, te će imati mogućnost da izaber između predsjednika Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redže Kurića i predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Selvedina Šatorovića.

Prije same sjednice ovi kandidati obratili su se javnosti, te su u potpunosti kritizirali jedan drugog, u borbi za prevlast.

"U slučaju pobjede odlučno ću raskrstiti s praksom prethodnika. Bez nas neće moći proći nijedan zakon i moramo biti na terenu više sa radnicima. Kroz čitav moj program rada proteže se jedan novi pristup sindikatu, reformski pristup i program koji se zove timski rad. Nećemo dozvoliti robovlasnički odnos vlasnika kapitala prema radnicima", poručio je Kurić.

On je u potpunosti kritizirao Ismeta Bajramovića, koji se do sada nalazio na funkciji predsjednika Saveza samostalnih sindikata, te istaknuo drugačiju politiku koju će on voditi.

S druge strane, Šatorović je istaknuo kako je već siguran u svoju pobjedu, u aluzije na to da je njego protukandidat favorit vlasti u Federaciji BiH.

"Danas se bira između predstavnika sindikata i predstavnika vlade. Preuzimam na sebe mnogo grešaka od sindikata iz prošlosti, u kojem sam obnašao funkciju potpredsjednika sindikata, ali postoje pozitivni pomaci u borbi za radnička prava. Posjeta svim kantonalnim odborima prva je stvar koju ću uraditi kada budem izabran. To je način da sa radnicima u direktnom kontaktu, slušajući njihove kritike i pohvale utvrdimo šta ćemo raditi u narednom periodu", istaknuo je Šatorović.

Današnjem kongresu prisustvuje i niz gostiju uključujući i predstavnike sindikata iz Turske, zatim Ranku Mišić iz Saveza sindikata RS-a, njemačke fondacije FES te mnogih drugih. Kongres vodi njegov dosadašnji predsjednik Ismet Bajramović te je utvrđen kvorum na Kongresu, i izabrana je i komisija za verifikaciju delegata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije