BiH / Zaraženi direktor i deset zaposlenika zvorničke bolnice

22. 07. 2020. u 10:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

U zvorničkoj Opštoj bolnici koronavirusom zaraženi su direktor, dva ljekara, šest medicinskih sestara i dva nemedicinska radnika, saopćeno je Srni iz ove zdravstvene ustanove.

Svi zaraženi radnici bolnice dolazili su u kontakt sa virusom tokom obavljanja svojih svakodnevnih aktivnosti i pružanja medicinskih usluga dok je kod direktora bolnice, najvjerovatnije, u pitanju porodični klaster.

U saopćenju se dodaju da su svi rizični kontakti, u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Zvornik, izolovani i stavljeni pod pojačan nadzor.

U periodu kućne izolacije direktora Opšte bolnice Zvornik, rukovođenje ustanovom preuzeli su zamjenik direktora Nataša Ivanović, kao i pomoćnik direktora Branislav Perić, sa kojima je direktor u svakodnevnoj komunikaciji.

Zahvaljujući poštovanju mjera zaštite koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS i preporuka intrahospitalne komisije, u Opštoj bolnici nije došlo do širenja virusa među osobljem tako da su navedeni slučajevi zaraze uglavnom izolovani slučajevi gdje je do zaraze dolazilo samo kod jednog radnika odjeljenja, odnosno službe usljed kontakta sa zaraženim pacijentima, dodaje se u saopćenju.

Opšta bolnica Zvornik, iako pod velikim pritiskom izazvanim većim prilivom pacijenata oboljelih od korone, uspješno organizuje rad svih službi na način da je osoblje organizovano u timove, koji se periodično mijenjaju, kako bi se smanjio kontakt među zaposlenima.

Medicinskog osoblja ima dovoljno tako da rad bolnice nije ugrožen. Osoblje redovno nosi zaštitnu opremu koje, takođe, ima dovoljno.

Iz Opšte bolnice mole stanovništvo regije da se ponaša odgovorno i poštuje propisane mjere zaštite i na taj način pruže prijeko potrebnu pomoć zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja podnosi najveći teret u borbi sa virusom korona.

Činjenica da je zaražen doktor, ljekari i medicinske sestre pokazatelj je njihovog požrtvovanog rada za zdravlje svih pacijenata, navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA