Zaposleni u zdravstvu BPK odlučuju hoće li tužiti Vladu i idu li u štrajk

Fena
Zaposleni u zdravstvu BPK odlučuju hoće li tužiti Vladu i idu li u štrajk
Foto: Fena / Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK

Kantonalni odbor Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde održao je sjednicu na kojoj su razmatrani daljnji koraci, nakon što je Vlada BPK odbila prijedlog Mirovnog vijeća o povećanju koeficijenata.

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao predsjednik sindikata Emir Baščelija, usvojeno je nekoliko odluka.

"Kantonalni odbor NSS radnika zaposlenih u zdravstvu pozvao je Vladu BPK na nastavak pregovora u četvrtak, 20. februara u 12 sati u prostorije Doma zdravlja Goražde. Takođe, odlučeno je da se sutra održi kantonalna skupština sindikata na kojoj će biti referendumska pitanja članstvu da li su za tužbe i da li su za štrajk", pojasnio je Baščelija.

Dodao je da je nejasno zašto je Vlada BPK odbila prijedlog Mirovnog vijeća o povećanju koeficijenata kada ga je Mirovno vijeće, u čijem sastavu i predstavnici Vlade, jednoglasno usvojili.

"Mirovno vijeće predložilo je da se koeficijenti sada povećaju 0,2 za što, po našim saznanjima, ima sredstava u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja, a da vremenom to povećanje ide na 0,4 koliko je sindikat i tražio", precizirao je Baščelija.

Iz Vlade su saopćili da podržavaju prijedlog da se razgovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom uposlenih u zdravstvu o povećanju plaća vode na osnovu realnih pokazatelja, uz eventualnu korekciju osnovice ili satnice. Koeficijenti su, prema zaključku Vlade, utvrđena kategorija i o njihovoj promjeni neće se voditi pregovori.

Naveli su da će okvir za eventualno povećanje proizilaziti iz finansijske mogućnosti budžeta BPK Goražde i budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

I Vlada BPK Goražde pozvala je na nastavak pregovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije