Sramota u Goraždu: Ukrali reflektore sa spomen obilježja stradalim borcima

Fena
Sramota u Goraždu: Ukrali reflektore sa spomen obilježja stradalim borcima

Nepoznata osoba ili više njih, sa centralnog spomen obilježja "Kapija života" čija je rekonstrukcija i izgradnja u toku, proteklog vikenda otuđili su tri reflektora i time oskrnavili spomen obilježje.

Ovaj čin oštro je osudila kantonalna Vlada, te izrazila nadu da će počinioci biti vrlo brzo uhvaćeni i procesuirani.

"Vandali, nažalost, ne prezaju da unište i pogaze mjesta namijenjena čuvanju trajnog sjećanja na žrtvu i borbu onih koji su branili i odbranili ovaj grad i kanton, zahvaljujući kojima svi mi, pa i ti isti neodgovorni pojedinci, slobodno mogu da žive u ovom gradu. Zar nam ništa nije sveto i zar oni koji su žrtvovali život za dobrobit svih nas, ne zaslužuju da imaju najljepše spomen obilježje", poručili su iz Vlade BPK Goražde.

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović podsjetio je da radovi na izgradnji i rekonstrukciji spomen obilježja počeli sredinom jula ove godine te da je prva faza radova vrijednih oko 62.000 KM, okončana i prije planiranog roka.

"Sa ovog mjesta su ukradena tri reflektora što je svakako čin vandalizma i bez sumnje, šalje ružnu poruku da ima čak i onih koji su spremni oskrnaviti spomen obilježje koje treba biti trajni podsjetnik na one koji su život dali za našu slobodu. Postoje razmišljanja da se na spomen obilježju osigura i video nadzor kako bi se izbjegle ovakve i slične situacije", kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

"Pripadnici MUP-a BPK Goražde poduzeli su operativne mjere i radnje na terenu, u cilju pronalaska i procesuiranja počinilaca ovog vandalskog čina", potvrdio je šef ureda policijskog komesara MUP-a BPK Goražde Emko Rizvanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije