Zapad je napokon odlučio stati na put Dodiku: Ko jedini šuti o cijelom slučaju?

15
Radiosarajevo.ba
Zapad je napokon odlučio stati na put Dodiku: Ko jedini šuti o cijelom slučaju?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Međunarodna zajednica napokon je odlučila stati na put Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda i njegovom višegodišnjem ugrožavanju suvereniteta BiH.

Odmah treba reći da iza svega ne stoji naglo probuđena svijest Zapada, već je to reakcija na Dodikovu podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu, i upozorenje da bi iduće sankcije mogle biti još oštrije, ako nastavi po svom, piše Jutarnji list.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, u utorak je upotrijebio tzv. bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije 2024 | Sjajna noć u Švedskoj: Dobili smo prvih 10 finalista Eurosonga 2024

"Danas sam kao visoki predstavnik donio nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda", kazao je Schmidt.

Naime, bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown još je 2005. godine donio obvezujuću odluku kojom je zabranio raspolaganje državnom imovinom sve dok se to pitanje ne regulira zakonom koji treba donijeti parlament BiH.

Unatoč tome, Narodna skupština RS je na inzistiranje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, 10. februara donijela zakon kojim je taj entitet proglasila vlasništvom nekretnina na njegovom teritoriju. Međunarodna zajednica uzaludno je pozivala vlasti u RS-u da to ne čine, a predsjednica entiteta Željka Cvijanović prošle je sedmice potpisala ukaz o stupanju na snagu tog zakona čija je primjena trebala početi od četvrtka, 14. aprila.

Schmidt je bio rezolutan i svima koji bi se mogli pokušati usprotiviti provedbi njegove odluke, poručio je kako će se suočiti sa zakonskim posljedicama takvog ponašanja, uključujući osobnu odgovornost kao i blokiranje njihovih financijskih transakcija. Također je naglasio da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može pregovarati i da pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi, a to je ponovno adresirano prema Dodiku.

Christiana Schmidta je podržalo i veleposlanstvo SAD, što znači i administracija predsjednika Joea Bidena, porukom kako su "lideri u Republici Srpskoj, nažalost odbili biti konstruktivni po pitanju državne imovine. Umjesto toga odlučili su se na antidaytonsko, antiustavno i jednostrano djelovanje".

Iz Banje Luke su stigle protuoptužbe. Milorad Dodik je promptno reagirao poručivši visokom predstavniku da "kupi jednosmjernu kartu za Njemačku". U sličnom tonu bila je izjava njegove stranačke kolegice i državne parlamentarke Sanje Vulić, kako je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) "vodila Schmidta na tekiju na Mejtaš, pa je omađijan", dok je za generalnog sekretara Vlade Republike Srpske Sinišu Karana, ova odluka pokazatelj da je Bosna i Hercegovina - protektorat.

A da sve djeluje još dramatičnije, iz MUP-a Republike Srpske su objavili da bi neko mogao napasti Dodika, i pojačali mu zaštitu.

Ali to nije kraj problema za srpske šefove u BiH, budući da je vlada Ujedinjenog kraljevstva uvela Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, objavljeno je iz vlade Velike Britanije. Inače, ovo su prve britanske sankcije za političare u BiH.

"Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Usto, Dodik i Željka Cvijanović su optuženi, da su ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti s ustavom zemlje.

Metež koji je nastao koristi i Rusija. "Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH", navodi se u izjavi ruskog veleposlanstva u Sarajevu. Kako ne bi bilo dvojbi što planira Kremlj, Rusi su eksplicitno zaprijetili da, ako članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, "onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice."

Nagradno pitanje glasi: Ko se jedini ne oglašava o kazni Dodiku i Republici Srpskoj? Razumije se da su to njegovi bliski saveznici – Dragan Čović i HDZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije