Zakazana hitna sjednica Doma naroda sa samo jednom tačkom na zahtjev Kluba Bošnjaka

1
L. M.
Zakazana hitna sjednica Doma naroda sa samo jednom tačkom na zahtjev Kluba Bošnjaka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda PSBiH

Predsjedavajući Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović zakazao je 11. hitnu sjednicu ovog doma za ponedjeljak, 23. maj 2022. godine s početkom u 12 sati.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba Bošnjaka (Asim Sarajlić predsjedavajući Kluba, Denis Bećirović, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović, Munib Jusufović).

Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će se održati 02. oktobra 2022. godine je razlog podnošenja zahtjeva za sazivanje hitne sjednice.

Hajrudin Ćuprija nakon presude Alenu Plehu: 'Sin me je odmah nazvao i kazao - babo, malo'

Hajrudin Ćuprija nakon presude Alenu Plehu: 'Sin me je odmah nazvao i kazao - babo, malo'

U obrazloženju se navodi sljedeće: "Odredbama (član l.2a Izbornog zakona BiH propisano je da se u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH osiguravaju sredstva za osiguranje izvršenja ovlaštenja Centalne izbome komisije BiH iz člana 2.9 i člana 2.19 stav (17) Izbomog zakona BiH.

Sredstva za provođenje izbora, institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava izbudžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati shodno članu 1.2a stav (6) Izbornog zakona BiH u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centalne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom da je Centalna izborna komisija 04. maja 2022. godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora potebno je najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora. Stoga predlažemo da Dom naroda PS BiH donese slijedeći zaključak:

Nalaže se Vijeću ministara BiH, da u skladu sa Zakonom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, donese Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12.500.000,00 KM na ime rashoda Centralne izbome komisije Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Shodno članu 64. Poslovnika Doma naroda molimo da sjednici, pored predsjedavajućeg Vijeća istarstva finansija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, prisustvuje i predsjednik Centralne izbome komisije BiH.

O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke", navodi se u obrazloženju Kluba Bošnjaka.

Podsjetimo, telefonska sjednica Vijeća ministara BiH održana je prije dva dana, 17. maja, s jednom tačkom dnevnog reda - omogućiti finansijska sredstva za predstojeće Opće izbore koji se trebaju držati 2. oktobra ove godine.

Nakon što su ministri u Vijeću ministara iz reda bošnjačkog i srpskog naroda glasali da se na dnevnom redu nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv.

Centralna izborna komisija BiH donijela je 4. maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

Asim Sarajlić, delegat SDA je na prošloj sjednici Doma najavio je ovu odluku.

"S obzirom da je sjednica Kluba održana netom prije ove sjednice, predali smo ovaj zahtjev dužan sam informisati i vas i Dom da Klub Bošnjaka jednoglasno svojim potpisima Člana 58 Poslovnika podnosi zahtjev za sazivanje hitne sjednice sa jednom tačkom a to je finansiranje Općih izbora", naveo je Sarajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije