Zagađenje zraka u BiH: Sarajevo se GUŠI u smogu

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka u BiH: Sarajevo se GUŠI u smogu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Zagađenje zraka u Sarajevu je ovog jutra do sada najveće u odnosu na prethodne dane. U cijelom gradu je zrak okarakterisan kao opasan odnosno vrlo nezdrav. Slično stanje je i u nekim drugim gradovima.

U glavnom gradu i njegovoj okolini je posebno kritično stanje, pokazuju podaci dostupni na web stranici Eko Akcije.

Mjerna stanica kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je izmjerila indeks kvaliteta zraka 383 - opasan. Indeks izmjeren na Bjelavama je 373 - opasan, kod Vijećnice je 327 - opasan, a na Otoci je 264 - vrlo nezdrav.

U Ilijašu kod Sarajeva, izmjereni indeks iznosi 274 - vrlo nezdrav.

Kao i prethodnih dana, monitor mjerne stanice na Ilidži je u kvaru, tako da podaci o zagađenju u ovom dijelu Kantona Sarajevo nisu poznati.

Slično stanje kao u Sarajevu je u Zenici i Visokom.

U zeničkim mjestima Brist, Centar i Radakovo izmjereni su indeksi 199, 190 i 186. To znači da je zrak nezdrav. Na području Vranduka je još gore. Indeks je 234 - vrlo nezdrav.

I Visoko se guši u smogu. Indeks je 311 - opasan.

U Lukavcu indeks je 391 - nezdrav.

U Tuzli je nezdrav odnosno nezdrav za osjetljive grupe. Na Skveru je indeks 166 - nezdrav, a u Bukinjama 129 - nezdrav za osjetljive grupe, istaknuto je na web stranici Eko Akcije.

Zbog zagađenja zraka, u Sarajevu je u petak, 6. decembra bila proglašena epizoda "Pripravnost". Isti dan je u jutarnjim satima padao industrijski snijeg koji je uzrokovan i zagađenjm zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije